QoS mòbil

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El mecanisme de qualitat de servei (QoS) controla el rendiment, la fiabilitat i la usabilitat d'un servei de telecomunicacions. Els proveïdors de serveis de telefonia mòbil poden oferir QoS mòbil als clients de la mateixa manera que els proveïdors de serveis PSTN de línia fixa i els proveïdors de serveis d'Internet poden oferir QoS. Els mecanismes de QoS sempre es proporcionen per als serveis de commutació de circuits i són essencials per als serveis no elàstics, per exemple, la transmissió multimèdia. També és essencial a les xarxes dominades per aquests serveis, com és el cas de les xarxes de comunicacions mòbils actuals.


La mobilitat afegeix complicacions als mecanismes de QoS, per diverses raons: [1]

Factors que afecten la QoS[modifica]

Molts factors afecten la qualitat del servei d'una xarxa mòbil.[2] És correcte mirar la QoS principalment des del punt de vista del client, és a dir, la QoS tal com ho jutja l'usuari. Hi ha mètriques estàndard de QoS per a l'usuari que es poden mesurar per avaluar la QoS. Aquestes mètriques són: la cobertura, l'accessibilitat (inclou GoS) i la qualitat de l'àudio.[3] En cobertura, la força del senyal es mesura amb equips de prova i això es pot utilitzar per estimar la mida de la cèl·lula. L'accessibilitat consisteix a determinar la capacitat de la xarxa per gestionar trucades amb èxit de xarxes mòbils a xarxes fixes i de xarxes mòbils a mòbils. La qualitat de l'àudio considera la supervisió d'una trucada reeixida durant un període de temps per a la claredat del canal de comunicació. Tots aquests indicadors són utilitzats per la indústria de les telecomunicacions per valorar la qualitat del servei d'una xarxa.[3]

Mesura de la QoS[modifica]

La QoS a la indústria també es mesura des de la perspectiva d'un expert (per exemple, enginyer de teletrànsit). Això implica avaluar la xarxa per veure si ofereix la qualitat que el planificador de la xarxa s'ha d'apuntar. Per a aquesta mesura de QoS s'utilitzen determinades eines i mètodes (analitzadors de protocols, proves d'accionament i mesures de funcionament i manteniment):

  • Els analitzadors de protocols estan connectats a BTS, BSC i MSC durant un període de temps per comprovar si hi ha problemes a la xarxa cel·lular. Quan es descobreix un problema, el personal pot registrar-lo i analitzar-lo.
  • Les proves de conducció permeten provar la xarxa mòbil mitjançant l'ús d'un equip de persones que prenen el paper d'usuaris i prenen les mesures de QoS comentades anteriorment per avaluar la QoS de la xarxa. Aquesta prova no s'aplica a tota la xarxa, per la qual cosa sempre és una mostra estadística.
  • Als Centres d'Operació i Manteniment (OMC), s'utilitzen comptadors al sistema per a diversos esdeveniments que proporcionen a l'operador de xarxa informació sobre l'estat i la qualitat de la xarxa.
  • Finalment, les queixes dels clients són una font vital de comentaris sobre la QoS i no s'han d'ignorar.

GoS cel·lular[modifica]

En general, el grau de servei (GoS) es mesura observant el trànsit transportat, el trànsit ofert i calculant el trànsit bloquejat i perdut.[4] La proporció de trucades perdudes és la mesura de GoS. Per als grups de circuits cel·lulars, un GoS acceptable és de 0,02. Això vol dir que dos usuaris del grup de circuits de cada cent es trobaran amb una denegació de trucada durant l'hora ocupada al final del període de planificació. El grau d'estàndard de servei és, per tant, el nivell acceptable de trànsit que pot perdre la xarxa. El GoS es calcula a partir de la fórmula Erlang-B, en funció del nombre de canals necessaris per a la intensitat del trànsit ofert.

Referències[modifica]

  1. Guowang Miao. Fundamentals of Mobile Data Networks (en anglès). Cambridge University Press, 2016. ISBN 1107143217. 
  2. Guowang Miao. Fundamentals of Mobile Data Networks (en anglès). Cambridge University Press, 2016. ISBN 1107143217. 
  3. 3,0 3,1 «Quality of Service Indicators» (en anglès). GSM Mobile Networks - Quality of Service Survey (July 2002). Autoridade Nacional de Comunicações, October 2002. Arxivat de l'original el 2005-11-20. [Consulta: October 14, 2011].
  4. Guowang Miao. Fundamentals of Mobile Data Networks (en anglès). Cambridge University Press, 2016. ISBN 1107143217.