Ranjani Shettar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRanjani Shettar

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1977 Modifica el valor a Wikidata (46/47 anys)
Bangalore (Índia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescultora, artista d'instal·lacions Modifica el valor a Wikidata

Ranjani Shettar és una artista nascuda l'any 1977 a l'Índia, a Bangalore on viu i treballa actualment. És llicenciada en belles arts amb master d'escultura per la Karnataka Chirakala Parishath[1] de Bangalore. Shettar crea instal·lacions escultòriques que juguen amb la poètica de l'espai, els volums, la llum i l'ombra i emfatitzen l'efecte de l'evolució urbanística envaint la natura. Ranjani Shettar utilitza com a base dels seus treballs materials naturals tradicionals: fusta, vímet, cotó, cera d'abelles o fang amb d'altres transformats per la indústria: metall, làtex, silicona o PVC, enfrontant la tradició i el desenvolupament.

Obra[modifica]

Ranjani Shettar s'inspira en el que veu des de casa a Bangalore. la importància dels elements, els monzons, la rosada, el vent, la llum del sol i, com aquests, incideixen en els organismes.[2]

A la instal·lació Just a bit more (2005-2006)[3] Ranjani Shettar imita la natura esculpint formes que recorden les teles d'aranya o els ruscs. Amb reiterats elements minimalistes que també es troben a Live on Mars (2008) construeix un món eteri, fràgil. L'any 2009 Shettar crea un grup de figures, Bird Song[4] fetes amb musselina i perfils de metall. Són formes líriques que suggereixen les plomes i el vol, suspeses, com notes flotants d'una melodia que evoca la bellesa passatgera de la natura.

L'obra de Ranjani Shettar és càlida, laboriosa i màgica sense ocultar els procediments pels quals se sostenen les peces, tenses, ondulants o en equilibri a terra com tòtems. Per a la producció dels milers de peces necessàries per a la construcció de Touch me not,[5] Flame of the Forest (2011) o Dewdrops and Sunshine (2012) és necessària la tradició manufacturera de l'Índia i una bona coordinació de l'equip per al muntatge.

La refosa d'elements antics i contemporanis, les formes universals, aprehensibles per tothom, la barreja de sentiments pedagògics i ecològics fan que l'obra de Ranjani Shettar desbordi els límits culturals i geogràfics.

Referències[modifica]

  1. «Escola de Belles Arts» (en anglès). Arxivat de l'original el 2016-10-11. [Consulta: 1r març 2015].
  2. «Referències als articles publicats sobre les exposicions» (en anglès). Talwar Gallery- New York- New Delhi. [Consulta: 1r març 2015].
  3. «Just a bit more» (en anglès). MoMa. [Consulta: 1r març 2015].
  4. «Ranjani Shettar» (en anglès). The New York Times, secció d'art de. Holland Kotter, 14-01-2010 [Consulta: 1r març 2015].
  5. «Installing Ranjani Shettar's Touch Me Not» (en sense comentaris, només ritmes musicals). NGV Melbourne, 15-12-2014. [Consulta: 1r març 2015].