Resolució 1313 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1313 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
Identificador de llei o regulacióS/RES/1313 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:4184)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació4 agost 2000 Modifica el valor a Wikidata
1312 Modifica el valor a Wikidata
1314 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Sierra Leone

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1313 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 4 d'agost de 2000. Després de recordar totes les resolucions anteriors sobre la situació a Sierra Leone, el Consell va ampliar el mandat de la Missió de les Nacions Unides a Sierra Leone (UNAMSIL) fins al 8 de setembre de 2000 i va expressar la seva intenció de revisar el mandat de la missió basant-se en recomanacions.[1]

La resolució es va iniciar amb la condemna enèrgica dels atacs i la detenció del personal de la UNAMSIL i va elogiar l'acció decisiva del Comandant de la Força de la UNAMSIL contra la contínua amenaça del Front Revolucionari Unit (FRU) i altres elements armats.[2] Les violacions de l'Acord de Pau de Lomé fetes pel RUF justificaven un reforçament del mandat de la UNAMSIL fins que es garantís la seguretat de l'operació i s'establís un entorn permissiu. Prenent en consideració els punts de vista de la Comunitat Econòmica dels Estats d'Àfrica Occidental (ECOWAS), del govern de Sierra Leone i dels països que aporten contingents, al mandat de la UNAMSIL, basat en les resolucions 1270 (1999) i 1289 (1999), se li van assignar les següents tasques:[3]

(a) mantenir la seguretat de les principals rutes cap a Lungi i Freetown;
(b) respondre contra les amenaces del RUF;
(c) desplegar-se en ubicacions estratègiques i principals centres de població;
(d) patrullar en línies estratègiques de comunicació com les rutes principals de la capital Freetown;
(e) promoure el procés de pau que condueixi a desmilitarització, desmobilització i programes de reintegració renovats.

El component militar de la UNAMSIL es reforçaria mitjançant rotacions de tropes i una força de reserva reforçada amb equips de combat i logística més actualitzats. El Consell va reconèixer que l'ofensiva del RUF contra la UNAMSIL va revelar febleses en la missió i es va exigir la implementació de recomanacions per millorar el rendiment i la capacitat de la missió. La finalització dels objectius de la missió dependrà de les unitats millorades, els recursos adequats i el compromís d'implementar el seu mandat.

Finalment, es va demanar al Secretari General Kofi Annan que informés al Consell tan aviat com sigui possible sobre la reestructuració i l'enfortiment de la UNAMSIL.

Referències[modifica]

  1. «Council, extending UNAMSIL mandate until 8 September, expresses intention to strengthen mission mandate, structure, resources». United Nations, 04-08-2000.
  2. Samuels, Kirsti. Political violence and the international community: developments in international law and policy. Martinus Nijhoff Publishers, 2007, p. 151. ISBN 978-1-57105-374-9. 
  3. Durch, William J. Twenty-first-century peace operations. US Institute of Peace Press, 2006, p. 164. ISBN 978-1-929223-91-6. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1313 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.