Resolució 1529 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentResolució 1529 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides
Imatge
La capital haitiana Port-au-Prince (2004)
Identificador de llei o regulacióS/RES/1529 Modifica el valor a Wikidata
Tipusresolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
PromulgacióConsell de Seguretat de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata
Votat perSessió del Consell de Seguretat de l'ONU (Sessió:4919)
 15Nombre de vots a favor, 0 Nombre de vots en contra, 0Nombre d'abstencions Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació29 febrer 2004 Modifica el valor a Wikidata
1528 Modifica el valor a Wikidata
1530 Modifica el valor a Wikidata
TemaLa situació a Haití

Obra completa aundocs.org… Modifica el valor a Wikidata

La Resolució 1529 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides fou adoptada per unanimitat el 29 de febrer de 2004. Després d'expressar la seva preocupació per la situació a Haití, el Consell va autoritzar el desplegament d'una força internacional al país per estabilitzar la situació després del cop d'estat que va provocar la destitució del president Jean-Bertrand Aristide.[1]

Resolució[modifica]

Observacions[modifica]

El Consell de Seguretat va expressar la seva preocupació pel deteriorament de la situació humanitària a Haití i la violència en curs, i va destacar la necessitat de crear un entorn segur amb respecte als drets humans. Va elogiar l'Organització d'Estats Americans (OEA) i Comunitat del Carib (CARICOM) pels seus esforços per trobar una solució pacífica i va assenyalar la renúncia de Jean-Bertrand Aristide i el jurament de Boniface Alexandre com a president en funcions.[2] Haití havia apel·lat al suport internacional per restablir la pau i l'estabilitat per posar fi a la rebel·lió, que el Consell va determinar com una amenaça per a la pau i la seguretat internacionals.

Actes[modifica]

Actuant sota el Capítol VII de la Carta de les Nacions Unides, el Consell va demanar a la comunitat internacional que donés suport al procés polític a Haití. Va autoritzar el desplegament d'una força multinacional durant no més de tres mesos per crear un entorn estable al país; facilitar la prestació d'ajuda humanitària; facilitar l'assistència internacional a la Policia Nacional d'Haití i guardacostes i establir les condicions perquè funcionin les organitzacions internacionals.[3][4][5] El secretari general Kofi Annan, que havia nomenat un Representant Especial del Secretari General per a Haití, va ser convidat a preparar els plans per a una força d'estabilització de la força internacional.[6]

Tots els estats membres van ser requerits a contribuir a la força multinacional i a adoptar totes les mesures necessàries per complir el seu mandat.[5] Mentrestant, es va instar a les parts en conflicte a Haití acabar amb la violència i respectar el dret internacional i la successió política al país.[7] També es va demanar als partits que cooperessin amb la força internacional, garantint la seva seguretat i llibertat de moviment. El Consell també va demanar informes periòdics de la força multinacional sobre l'aplicació del seu mandat.

La resolució va concloure demanant a la comunitat internacional que donés suport al desenvolupament a llarg termini d'Haití.

Referències[modifica]

  1. «Security Council authorises deployment of multinational force to Haiti for 3 months». United Nations News Centre, 29-02-2004.
  2. Buss, Terry F.; Gardner, Adam Haiti in the balance: why foreign aid has failed and what we can do about it. Brookings Institution Press, 2008, p. 40. ISBN 978-0-8157-1391-3. 
  3. Shamsie, Yasmine; Thompson, Andrew Stuart. Haiti: hope for a fragile state. Wilfrid Laurier University Press, 2006, p. 62. ISBN 978-0-88920-510-9. 
  4. Arieff, Irwin «UN approves US-led forces for Haiti». Independent Online (South Africa), 01-03-2004.
  5. 5,0 5,1 «International UN PeaceMaking Force Sent To Haiti». Scoop (website), 01-03-2004.
  6. Khouri-Padova, Lama «Haiti Lessons Learned». Discussion Paper. United Nations, 2004.
  7. MacLean, Sandra Jean; Black, David Ross; Shaw, Timothy M.. A decade of human security: global governance and new multilateralisms. Ashgate Publishing, Ltd, 2006, p. 120. ISBN 978-0-7546-4773-7. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Vegeu texts en català sobre Resolució 1529 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a Viquitexts, la biblioteca lliure.