Rozwi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 14:03, 31 maig 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

L'Imperi Rozwi  (1684–1834) fou un antic estat africà que va existir a la plana del modern estat de Zimbabwe fundat per Changamire Dombo que s'havia separat de l'Imperi de Mutapa.

Història

A la mort del rei Matope, un cap de clan de nom Dombo o Changa, al front de la seva gent, es va traslladar al sud; amb els pobles que va sotmetre es va formar la nació rozwi (rozvi) o baLozwi, nucleada per una tribu ferotge de guerrers i que agafava el nom d'un regiment militar molt disciplinat i format per soldats molt efectius. Va derrotar als governants Torwa de Guruuswa (Butua) i va poder establir un nou regne (regne Rozwi també anomenat Imperi de Rozwi). Dombo va agafar el títol de Changamire però els seus successors van portar el títol de mambos. Changamire va posar la totalitat del modern Zimbabwe sota el seu control, formant un estat que va ser conegut com l'Imperi Rozwi. La capital es va establir primer a Danamombe, també coneguda com a Dhlo-Dhlo (el seu nom Ndebele).

El 1693 la milícia portuguesa va provar d'agafar el control del comerç d'or a l'interior d'Àfrica. Els Rozwis sota Changamire Dombo, foren capaços amb èxit de derrotar aquests atacs i mantenir el seu control de les mines d'or fins que el seu imperi es va ensorrar un segle i mig després. L'imperi Rozwi va ser dirigit per  el poder del qual tenia seu a Butua al sud-oest d'Àfrica. El estat Rozwi va ser format per diversos estats xona que van dominar el planell de Zimbabwe en aquella època. Van expulsar als portuguesos de la plana central, i els europeus van retenir només una presència nominal a un dels emporis comercials a les muntanyes orientals.

L'expansió fou entre 1684 i 1696; després d'expulsar als portuguesos de Mutapa i Manyika, convertint l'imperi en el més important de la plana de Zimbabwe i la vall del Zambeze. Dombo va morir el 1696. La seva dinastia va conservar el control de la vall del Zambeze i l'antic imperi de Mutapa va derivar en un regne insignificant. Poderosos caps van constgruir poderoses estructures de pedra com Dhlo Dhlo, Khami, i Naletali.

L'imperi va mantenir el poder i l'ordre per mitjà dels regiments rozwis. Aquests regiments recaptaven els tributs als caps xona dependents; també es cuidaven de guardar els milers de cap de bestiar del rei. Els regiments Rozwi contínuament recorrien l'imperi amb administradors anomenats banyami. Els banyami recaptaven tributs, i prenien decisions sobre la successió dels caps xona tributaris; els tributs eren pagats en vori, pells, aliments i sobretot en bestiar.

Moltes fonts veuen el Rozvi no com un renaixement dels Mutapa, sinó un poble pel seu propi dret emergint sota un ala de Mutapa (com després fou la nació dels matabeles sota l'ala Zulu). El poder administratiu del Mutapa va començar a caure i ja no va poder controlar l'imperi sencer, i els tributaris van començar per exercir més independència.

L'àrea de l'Imperi Rozwi va fluctuar. La seva influència es va estendre per damunt de gran part  de l'actual  Zimbabwe, a l'oest cap a Botswana i al sud cap a Sud-àfrica nord-oriental.

Molts relats identifiquen Dombo ('Roca') com Chikura Wayembeu. Els historiadors moderns estan d'acord que això fou una confusió amb un altre dirigent d'un poble diferent

Tecnologia i economia

El caps Rozwi van reviure la tradició de construir en  pedra  ciutats impressionants construïdes per tot el sud-oest. La poteria cromada era també emblemàtica de la seva cultura.[1]

El poder econòmic de l'Imperi Rozwi l'imperi va estar basat en la riquesa de bestiar i agricultura, i amb l'or en la part de la mineria. Van establir comerç amb mercaders àrabs, amb els bescanviaven  materials com or, coure, i vori per béns de luxe.

Relats portuguesos mostren que els Rozwi eren estrategs militars experts. Van ser observats utilitzant la formació dita de corn de vaca anys abans que el gran dirigent zulu Shaka ho va fer en el segle XIX. Amb llances, llaços, i fletxes, i molta agressivitat, els rozwis van poder dominar tota la plana.[1]

Referències

  1. 1,0 1,1 «Rozwi». Encyclopædia Britannica [Consulta: 9 maig 2007].