Sahakduxt

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSahakduxt
Biografia
Naixementsegle VII Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle VIII Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositora, poetessa, escriptora Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: c54e274d-bea3-452d-b31f-b119e2d14f88 Modifica el valor a Wikidata

Sahakduxt (segle VII - segle VIII) va ser una compositora armènia d'himnes religiosos, poeta i pedagoga.[1] També guaria, utilitzant un tipus de musicoteràpia.

Se'n coneixen poques coses sobre la seva vida. El seu germà era el teòric musical i traductor grec Stepanos Syunetsi. Després del seu assassinat, va caure en un profund dolor i va decidir viure com a asceta en una cova, al Congost de Garni, prop de l'actual Erevan; allà va compondre poemes eclesiàstics i cants litúrgics. Les persones que patien molèsties nervioses la van cercar i, es diu, tocant la seva lira, oculta a la vista darrere d'una cortina, ajudava a curar la gent dels seus problemes. Es creu que va ser la primera a utilitzar algun tipus de musicoteràpia per curar.[2][3]

Va escriure moltes composicions religioses cristianes, però l'única que ha romàs és Srbuhi Mariam ("Santa Maria"), un vers acròstic de nou estrofes. La cançó va ser descoberta i publicada pel musicòleg armeni Norayr Pogharian a la revista Hask, el 1951. Es creu que molts dels seus himnes estaven dedicats a la Mare de Déu. Se suposa que aquests himnes van ajudar a donar forma al gènere en segles posteriors. També se sap que Sahakduxt fou pedagoga: va ensenyar a melòmans sagrats, als amants de la música i als estudiants de clergat.

Després de la seva mort, la seva tomba es va convertir en un lloc de pelegrinatge.

Referències[modifica]

  1. Stephen Cushman, Clare Cavanagh, Jahan Ramazani, Paul Rouzer. The Princeton Encyclopedia of Poetry and Poetics: Fourth Edition. — 4. — Princeton University Press, 2012. — P. 83.
  2. [enllaç sense format] https://armenianwomen.wordpress.com/2012/03/21/sahaktukht-8th-century-4-2/
  3. [enllaç sense format] https://yerajisht.wordpress.com/2013/11/23/female-musician/