Sant Fruitós de Carmeniu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Fruitós de Carmeniu
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXVII
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMontferrer i Castellbò (Alt Urgell) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarmeniu. Montferrer i Castellbò (Alt Urgell)
Map
 42° 22′ N, 1° 20′ E / 42.37°N,1.34°E / 42.37; 1.34
BCIL
IdentificadorIPAC: 15612

Sant Fruitós de Carmeniu, o Sant Fructuós de Carmeniu, és una església sufragània del poble de Carmeniu, en el municipi de Montferrer i Castellbò (Alt Urgell), protegida com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

És una església d'una sola nau, capçada a ponent amb capçalera plana. La coberta és de fusta de doble vessant i sosté un llosat i que queda visualment separat de la nau per un trebol de canyís arrebossat. La porta, en arc de mig punt, es troba al mur meridional, prop de la cantonada amb la façana oriental. Aquest mur presenta dos ulls de bou circulars situats en dos nivells de la mateixa vertical de la façana. Corona aquesta façana un campanar d'espadanya de dos ulls.[1] La construcció és rústega de pedres unides amb fang i sense fer filades.[2]

Història[modifica]

El lloc de Carmeniu s'ha identificat amb el topònim Kasamuniz que s'esmenta a l'acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell, l'any 839. Com a indret de la vall de Castellbò, la seva història està íntimament lligada al vescomtat de Castellbò. L'església de Sant Fruitós és un edifici de l'edat moderna, en el qual no resten vestigis de cap construcció anterior, que l'any 1575 tenia desperfectes al llosat que hom manà reparar. En la visita pastoral realitzada aquest any i en l'efectuada l'any 1758, Sant Fruitós era sufragània de la parroquial de Sant Iscle i Santa Victòria de Turbiàs. L'any 1904, però, fou segregada d'aquesta parròquia i integrada a la de Castellbò.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Fruitós de Carmeniu
  1. 1,0 1,1 «Església de Sant Fruitós de Carmeniu». Pla d'ordenació urbanística municipal: Catàleg de béns protegits p. 33-34. Ajuntament de Montferrer i Castellbò. Arxivat de l'original el 3 de març 2016. [Consulta: 8 maig 2012].
  2. «Església parroquial de Sant Fruitós de Carmeniu». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 8 maig 2012].