Slento

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'instrument musicalSlento
Tipusmetal·lòfon i idiòfon Modifica el valor a Wikidata
Classificació Hornbostel-Sachs111.222 Modifica el valor a Wikidata

El slento (o slentho) és un instrument musical que forma part d'alguns conjunts de gamelan. És similar a la família dels saron, i més greu que qualsevol altre (és una octava més greu que el saron demung, tot i que pot ser de mida similar a aquest).[1] Com aquests, el slento té normalment sis (pel gamelan slendro) o set làmines (en el cas del gamelan pelog) disposades sobre una caixa de ressonància, i es toca amb una baqueta de fusta (tabuh).[2] Tanmateix, a diferència d'altres sarons, el centre de les seves làmines té una protuberància[2] similar a de les cassoles del bonang. El slento normalment té les mateixes notes que el slentem, però sona més fort i brillant que aquest últim. En els conjunts de gamelan on està present, s'encarrega de tocar l'estructura bàsica de la melodia.[1]

El slento ja no és un instrument comú en el gamelan, havent estat substituït en gran part pel slentem.[2] No obstant això, es segueix utilitzant en gamelans antics, com el gending bonang, en el qual pot tenir preferència respecte al slentem.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Slentho from the Javanese Gamelan Kyai Rengga Manis Everist» (en anglès). Arxivat de l'original el 2017-12-01. [Consulta: 2 desembre 2017].
  2. 2,0 2,1 2,2 Vetter, Roger. «The Gamelans of the Kraton Yogyakarta» (en anglès). [Consulta: 1r desembre 2017].

Enllaços externs[modifica]