Tàblex

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Una secció de tauler de fibra d'alta densitat

El tàblex és un tauler fabricat a partir de fibres de fusta humides sotmeses a gran pressió i elevades temperatures. Per unir les fibres s'utilitzen resines naturals contingudes a les mateixes fibres. Té una cara llisa i l'altra rugosa i es caracteritza per la seva extremada duresa. El seu color és marró obscur i es comercialitza en taulers de 244 x 122cm, i un gruix de 3,2 mm (pes aproximat del tauler 9kg).[cal citació] Existeix també perforat per a permetre el pas d'aire. Es pot considerar un tipus de fusta econòmic. S'utilitza principalment com a part posterior de mobles i fons de calaixos. És molt utilitzat com a llenç per pintar (folrat de tela i amb una capa d'imprimació) i com a part d'alguns embalatges que requereixin certa rigidesa. Altres usos podrien ser suports de pòsters o porta-retrats.

Tàblex plastificat[modifica | modifica el codi]

És un tipus de tàblex amb la cara llisa recoberta amb melamina de colors llisos o d'imitació de fusta o granit. És un complement dels taulers aglomerats plastificats. Es comercialitza en les mateixes mides que el tàblex original, és lleugerament més car però continua sent assequible. S'utilitza principalment com a part posterior de mobles a joc amb els taulers plastificats. També es pot utilitzar com a revestiment decoratiu de parets o per folrar armaris, aferrant-se directament amb massilla de fixació.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Akers, L. E. (1966). Particle Board and Hardboard. Oxford: Pergamon Press OCLC 1097718
  • Frane, J. T. (1994). Craftsman's Illustrated Dictionary of Construction Terms. Carlsbad, CA: Craftsman Book. OCLC 35958421

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]