Teatre Principal (Valls)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Teatre Principal
Imatge
Dades
TipusEdifici i teatre Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteIgnasi Jordà
Artistaescenògraf: Josep Planella i Coromina;
escultura: Anselm Nogués i Garcia
Construcciósegle XIX Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
1882 reconstrucció
1998 reconstrucció Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura neoclàssica Modifica el valor a Wikidata
Altitud228 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaValls (Alt Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarrer de Jaume Huguet, 12, Valls Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 17′ N, 1° 15′ E / 41.29°N,1.25°E / 41.29; 1.25
Bé cultural d'interès local
Data1988
Id. IPAC2401 Modifica el valor a Wikidata
Conservació i restauració
1882 Restaurat per Lluís Homs

El Teatre Principal de Valls és el segon teatre més antic de Catalunya que ha conservat la seva estructura arquitectònica. Va ser construït entre el 1845 i el 1851 per l'arquitecte Ignasi Jordà i decorat pel pintor i escenògraf Josep Planella.

L'edifici està protegit com a bé cultural d'interès local amb el codi IPAC: 2401.[1]

Història[modifica]

Cap a 1845, les autoritats acordaren construir un teatre en el carrer dels Caputxins, en un pati anomenat "Corral dels Bous". L'obra es donà a l'arquitecte Ignasi Jordà mitjançant escriptura pública. El pintor-escenògraf Josep Planella s'ocupà de la decoració i va ser inaugurat el 1851. Aproximadament una desena d'anys més tard es procedí a la construcció de la façana per decisió de la Societat arrendatària del teatre, anomenada "Circulo Español". El projecte era de Lluís Homs, qui ho va finalitzar el 1882, i els dos medallons amb retrats de Moratín i Calderon foren obra de l'escultor vallenc Anselm Nogués.[1]

Després d'uns quants anys tancat i després d'unes obres de rehabilitació importants, el dia 30 de gener de 1998 el Teatre Principal va ser reinaugurat. El teatre té capacitat per a 302 persones. D'aquestes localitats 106 estan situades a platea i les altres 196 a les llotges.

Descripció[modifica]

Edifici entre mitgeres de planta baixa i dos pisos. La façana presenta tres cossos, un central i dos laterals simètrics. En la part baixa del cos central s'obren tres arcs de mig punt. En la part esquerra s'obra un arc escarser i en la dreta un altre, modificat. Un balcó corregut ocupa tot el cos central del primer pis i els laterals estan dividits per una columna d'estil gòtic català. Una finestra de tres elements s'obre en el cos central del segon pis, i hi ha un balcó a cada costat. L'edifici es corona amb una cornisa que el recorre en tota la seva longitud.[1]

L'interior original del teatre era del tipus anomenat "a la italiana", format per l'escenari, fossat per a l'orquestra, pati de butaques i pisos de planta de secció circular.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Teatre Principal». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 15 octubre 2013].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Teatre Principal