Tema de Viquipèdia Discussió:Categorització

Categories pobres amb subcategories grans

6
Resum per Paucabot

Dubtes i clarificacions de categorització

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Bona tarda,

Demano disculpes per avançat per si un cas pregunto res que ja estigui explicat enlloc, però no he sabut trobar el que busco.

Em pregunto si són vàlides categories que tenen poques pàgines directament a dins, però contenen alguna subcategoria gran. És el cas de la Categoria:Astrònoms de l'àmbit catalanoparlant o la Categoria:Matemàtics del Barcelonès.

I, en cas de ser vàlides, quin és el criteri per fer una categoria entre dues categories existents? Per exemple, suposem que tinc la [[Categoria:Viquipedistes catalans]], la subcategoria [[Categoria:Viquipedistes barcelonins]] i un viquipedista de l'Hospitalet de Llobregat. La norma demana que creï entremig una [[Categoria:Viquipedistes del Barcelonès]]?

No sé si he explicat prou clarament el meu dubte. Espero que em pogueu guiar. Gràcies.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Per aquests casos no hi ha restriccions, ni veig que n'hi hagi d'haver. De fet, tenim un cas més extrem que no ha tingut mai problema, ni aquí ni enlloc, que és el de les categories amb subcategories però sense cap article.

Sobre el que demana crear la norma, la veritat és que les normes sobre categories demanen crear poques coses, perquè més aviat el que fan és limitar la creació d'algunes coses que suposarien problemes.

Idealment, el destí final de qualsevol categoria d'aquestes és acabar plena només de subcategories quan hi hagi cinc articles a totes les subcategories possibles i les categories hagin estat creades, però és habitual que a aquest estat "madur" no s'hi hagi arribat (i de vegades no sigui versemblant que s'hi arribi mai) i el que fem és anar creant totes les subcategories que és possible omplir i anar desplaçant els articles cap a les subcategories més concretes possibles.

O sigui, és normal que les categories de persones de l'àmbit catalanoparlant d'oficis poc freqüents tinguin subcategories de catalans, valencians i balears i l'article d'algun andorrà, alguerès o persona de la Franja, i és normal que les categories de catalans per activitat tinguin subcategories per comarca i dins de la del Barcelonès hi hagi subcategoria de Barcelona però encara no hi hagi prou articles per fer les categories d'Hospitalet, Santa Coloma, Sant Adrià i Badalona.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Això sospitava, però prenent aquesta norma hi veig un "problema" derivat. Un exemple clar seria crear, entre la Categoria:Colles castelleres i la Categoria:Colles castelleres de Catalunya, tota aquesta cadena (que podria fer-se més detallada i tot):

Colles castelleres -> Colles castelleres d'Europa -> Colles castelleres del sud d'Europa -> Colles castelleres de la Península Ibèrica -> Colles Castelleres de la Península Ibèrica per estat -> Colles Castelleres d'Espanya -> Colles Castelleres d'Espanya per comunitat autònoma -> Colles Castelleres de Catalunya

On totes les categories intermitges quedarien buides o gairebé buides.

De fet no tinc clar si seria un problema o no, però ho constato com a cas "extrem" probable.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Pot ser un problema si alguna categoria queda totalment buida amb només una subcategoria, que és un cas poc explicat a les normes però que tendim a considerar com una categoria petita i a evitar-lo, i que gairebé mai es pot justificar (hi ha excepcions).

No és un problema si una categoria té articles i subcategories, encara que n'hi hagi poc de cada cosa, sobretot si pertany a més d'una categoria. Per exemple, té sentit tenir una categoria d'artistes de Cardona (dins d'artistes del Bages i de persones de Cardona per activitat) i amb una subcategoria de pintors de Cardona (dins de pintors del Bages), fins i tot si hi ha pocs artistes de Cardona que no siguin pintors, perquè l'alternativa és no categoritzar per municipi aquests artistes del Bages cardonins.

D'altra banda, el que no està escrit però en general no fem és inventar nous nivells de categorització que no es facin servir en categories semblants pel mateix criteri. Si no categoritzem la gent ni les entitats com "de la Península Ibèrica" o "del sud d'Europa", no té gaire sentit fer aquestes categories amb les colles castelleres. De retruc, no allargar sense motiu els arbres de categories evita les categories petites com les que deies.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

D'acord, em queda clar tot plegat. Moltes gràcies! (Li estic agafant el gustet a categoritzar)

Pere prlpz (discussiócontribucions)

Doncs per si se t'acaba la feina abans que el gustet (que és difícil perquè hi ha molt per categoritzar bé), et deixo Usuari:PereBot/municipis enllaçats, amb els articles que enllacen a municipis que no tenen categoria, excloent els enllaços a través de plantilles. Va bé per trobar cinc articles que es puguin posar a la categoria d'un municipi que encara no en té.