Tema de Usuari Discussió:Brunnaiz

Josu PV (discussiócontribucions)

Bona nit,

ara que ja ha passat un mes de l'inici del Viquiprojecte:Persones no-binàries he creat una taula simple de recompte:

Mes Nombre d'artícles Artícles nous % sobre el total de biografies
Agost 78 14 0,044
Setembre 92 - 0,041
Octubre - - -
Novembre - - -
Desembre - - -
Gener - - -
Febrer - - -
Març - - -
Abril - - -
Maig - - -
Juny - - -
Juliol - - -

Ja veus que és molt simple, sols m'he trobat amb un problema, i és que he agafat les dades que surten amb el PetScan, però segons la pàgina del Viquiprojecte en realitat s'han creat 13 nous articles. Supose que deu ser un problema de Wikidata, però no sé que podem fer, a part de revisar els articles un a un per veure quins falten.


A part d'això sols caldria decidir si vols actualitzar-la el dia 1 o 5 de cada mes (en aquest cas ho he fet el 5 però per canviar-ho al dia 1 només s'ha de restar un article). Jo crec que seria millor el dia 1, però com que és el teu Viquiprojecte tu decideixes.

Per últim a la part del percentatge jo ho he calculat manualment, no sé si hi ha altra manera. Ara per ara té dos decimals, però dubte que en els mesos vinents puge a 0,05; així que es podria fer amb tres decimals, en aquest cas seria 0.041.

També he creat aquesta gràfica a partir de la taula:

Evolució del Viquiprojecte Persones no-binàries

També la podem fer servir en el seu lloc, porta un poc més de feina actualitzar-la, però res que no es puga fer en una estona. Si vols fer-ho així copia't la taula a una pàgina d'usuari i quan l'actualitzes (actualitzem) ja crearé jo la gràfica. No cal dir que pots fer les modificacions que necessites a la taula. També em pots comentar si vols fer-ne alguna a la gràfica.

Però bé, abans de tot això mirem com solucionar el tema del nombre d'artícles.

Josu PV (discussiócontribucions)

Començant per la falta d'ortografia d'haver escrit "decembre" XD. Arreglat

Brunnaiz (discussiócontribucions)

Ep, Josu! Jo partiria de la taula Usuari:Toniher/StatsGender, que s'actualitza diàriament més de 4 vegades, en lloc de PetScan. Un problema que hem observat (n'he parlat amb altres membres del Viquiprojecte LGBTQ+) és que, per exemple, si a Wikidata categoritzes una persona com a "home transgènere", quan filtres per gènere masculí, no apareix, tot i que n'és subcategoria. El mateix passa amb, per exemple, "dos esperits": per això Joshua Whitehead no figura en la cerca per gènere no-binari de la categoria d'escriptors canadencs per molt que hi està inclòs. És així que veig més fàcil de treballar amb aquestes dades, que desglossen persones de gènere fluid, dos esperits, genderqueer, bigènere, agènere, hijra i de gènere X; que s'entenen com a no-binàries en tant que excedeixen la dicotomia home-dona, com indica l'entradeta de l'article Gènere no-binari. Estic d'acord a utilitzar el 1r i no el 5è o el 13è: així compararem del 1r d'agost del 2022 al 1r d'agost del 2023 (podria haver-hi canvis del 1r al 13 de juliol, sobretot tenint en compte que és la recta final del viquiprojecte). De l'historial n'extrec les dades següents:

  • El 1r d'agost n'hi havia 62 marcats com a gènere no-binari en si, 7 com a gènere fluid, 3 com a genderqueer, 2 com a bigènere, 1 com a agènere, 1 com a dos esperits, 1 com a hijra i 1 com a gènere X. En total, segons el criteri d'inclusió esmentat, serien 78 articles. Ho he calculat manualment i seria el 0,044 % del total de Viquipèdia.
  • El 1r de setembre n'hi havia 74 marcats com a gènere no-binari en si, 7 com a gènere fluid, 3 com a genderqueer, 3 com a dos esperits, 2 com a bigènere, 1 com a agènere, 1 com a hijra i 1 com a gènere X. En total, segons el criteri d'inclusió esmentat, serien 92 articles. Aquí seria el 0,041 %.

Em resta el dubte de si posar dos o tres dígits després de la coma. El nombre total d'articles ha pujat d'agost a setembre, però percentualment ha baixat.

Josu PV (discussiócontribucions)

D'acord completament amb emprar la taula de Toniher, se'm va oblidar que la teníem i facilita més la feina. Ja que aquesta taula dona tres decimals, jo ho aprofitaria.

Per últim, supose que si actualitzem el dia 1 seria més correcte i intuïtiu afegir les dades del recompte al mes anterior, perquè és el mes en què s'han creat els articles. Per comparar podríem afegir una primera fila que fora "inici del Viquiprojecte". El meu raonament és que si el dia 1 de setembre fiquem els articles creats des del mes anterior dona a entendre que s'han creat en setembre, de la mateixa manera que pareix que siga el nombre d'articles o percentatge que hi ha o bé al dia actual (si es tracta del mes present) o al llarg del mes.

Et recomane que copies la taula a una pàgina d'usuari i així treballem a partir d'ahí.

Bona sort!

Brunnaiz (discussiócontribucions)

He mogut i la taula a Usuari:Brunnaiz/Taula viquiprojecte, però penso que la columna "Articles nous" és poc precisa i pot donar lloc a ambigüitats (articles nous respecte del mes anterior o del posterior?). Potser hauríem d'acotar-la.

Josu PV (discussiócontribucions)

Seguim la conversa a la discussió de la pàgina de la taula?

Brunnaiz (discussiócontribucions)

Millor, sí.

Brunnaiz (discussiócontribucions)

Se m'ha oblidat comentar que penso que és millor que acabem d'aclarir i consensuar la taula abans de modificar la gràfica; així no hi dedicarem cap esforç inútil.