Torre de les Punxes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Torre de les Punxes
Imatge
Dades
TipusCasa i monument històric Modifica el valor a Wikidata
Construcció1890 Modifica el valor a Wikidata
Construcció1890-1912
Característiques
Estil arquitectònicModernisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPg. Sant Pol, 55. Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà)
Map
 41° 47′ N, 3° 03′ E / 41.79°N,3.05°E / 41.79; 3.05
BCIL
IdentificadorIPAC: 7340

La Torre o Casa de les Punxes, també Casa Estrada, és un xalet al veïnat de Sant Pol de Sant Feliu de Guíxols (al Baix Empordà) protegit com a bé cultural d'interès local.

Arquitectura[modifica]

Edifici unifamiliar aïllat, situat a primera línia de mar i envoltat de jardí i tanca. Consta de planta baixa i pis, amb torratxa central més elevada i altres petites torres al voltant decorades amb trencadís blanc i blau. L'accés es fa per un cos lateral que comunica amb el jardí i amb l'habitatge. Un dels elements més remarcables d'aquest edifici són motllures d'ornamentació de les finestres, amb decoració vegetal típicament modernista.[1]

Història[modifica]

La casa Estrada està situada en la zona per on va començar a ser urbanitzada la Platja de Sant Pol a les darreries del segle xix. El propietari de la finca, Pere Màrtir Estrada, va ser el primer que hi va fer construir un edifici residencial. L'obra és popularment coneguda com la "casa de les Punxes"; aquestes punxes o torres que li donen nom corresponen a cadascun dels fills dels senyor Estrada, que les feia aixecar amb caràcter commemoratiu.[1]

A principis de 2024 aquesta casa era a la venda.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Torre de les Punxes
  1. 1,0 1,1 «Torre de les Punxes». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 14 maig 2012].
  2. Bagué, Marta Costa-Pau, Gerard. «L'encant i els maldecaps d'habitar un castell», 18-01-2024. [Consulta: 21 gener 2024].