Twist (ball)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El twist és un ball i cançó de ritme binari i temps ràpid emparentat musicalment amb el rock'n'roll. Els antecedents són en el rhythm'n'blues i el rock'n'roll, però també en el jitter-burg, el lindyhop (1953), l'itch (1954) i el bop (1957). Feia temps que els músics es retorcien sobre l'escenari i Hank Ballard s'inspirà en aquest moviment per compondre "The Twist" (1961), tema que Chubby Checker s'encarregà de popularitzar.[1] L'èxit va ésser immediat, marcà el començament d'una nova forma d'entendre el ball i tingué molts imitadors, però cap no repetí el seu èxit.

En el twist, els ballarins segueixen la música amb girs i desplaçaments individuals, amb les cames juntes i molt flexionades. El resultat és un balanceig rítmic i accentuat de cintura cap avall, que acompanya el moviment de rotació dels peus mentre el tronc sofreix una torsió i els braços segueixen el moviment dels malucs paral·lelament.

Es balla sol o amb parella (sense agafar-se), amb els braços oberts, el tronc tirat lleugerament enrere i les cames separades(40-50 cm). Les rotacions de peus del pas bàsic es poden executar a la dreta o a l'esquerra i poden completar-se amb desplaçaments sobre una o dues cames. El moviment de balanceig es pot realitzar endavant, endarrere o en diagonal, i pot anar acompanyat de quicks, flexions i passos plié (baixades i pujades en 8 temps). En els desplaçaments laterals (amb peus paral·lels o oposats), els peus llisquen sobre el sòl després d'un cop de cintura, i el pes del cos es recolza sobre puntes i talons de forma alterna.[2]

Referències[modifica]

  1. Minden, Eliza Gaynor. The Ballet Companion: A Dancer's Guide to the Technique, Traditions, and Joys of Ballet (en anglès). Simon and Schuster, 2005. ISBN 1416595716. 
  2. Cort i Vives, Aleix: Diccionari del Ball. Edicions 62, Col·lecció El Cangur/Diccionaris, núm. 278. Barcelona, juliol del 1999. ISBN 84-297-4572-6, planes 196-197.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Twist