Usuari:Arantxa Soler/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Thuingaleng Muivah[modifica]

Thuingaleng Muivah (nascut el 3 de març de 1934) és un polític indi i secretari general del Consell Nacionalsocialista de Nagaland (IM) .

Carrera primerenca[modifica]

Es va unir al Consell Nacional Naga (NNC), un grup armat que fa campanya per la secessió de Nagaland de l'Índia. Posteriorment es va convertir en Secretari General de NNC. Quan un grup de líders del NNC va signar l'Acord de Shillong de 1975 amb el Govern de l'Índia, Muviah i alguns altres els van denunciar com a traïdors.

NNC a NSCN[modifica]

En 1980, una facció liderada per Isak Chishi Swu , SS Khaplang i Muivah es va separar del NNC per a formar el Consell Nacionalsocialista de Nagalim (NSCN). El NSCN es va formar com a resultat del descontentament amb l'Acord de Shillong i les contínues activitats secessionistes abandonades pel NNC. Posteriorment, el grup es va dividir en NSCN (IM), liderat per Swu i Muivah, i NSCN (K), liderat per Khaplang, a causa d'importants desacords.

Conversacions de pau[modifica]

El NSCN (IM), sota el lideratge de Thuingaleng Muivah i Isak Chishi Swu, va signar un acord d'alto-el-foc amb el Govern de l'Índia a l'agost de 1997, després de dècades de participar en combats hostils amb les forces de seguretat índies. El major avanç de les converses de pau es va produir el 3 d'agost de 2015 amb la signatura d'un acord de pau entre el NSCN(IM) liderat per Muivah i el govern indi liderat per Narendra Modi.