Usuari:Flor Campillo Cruces

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La intel·ligència existencial[modifica]

La intel·ligència existencial forma part de les intel·ligències múltiples que posseeix l'ésser humà. Howard Gardner va crear la teoria de les intel·ligències múltiples i tot i que aquesta intel·ligència emocional no va ser inclosa, per autors actuals i contemporanis és un component més per a les intel·ligències que formen a l'ésser humà. La intel·ligència existencial, també anomenada novena intel·ligència, intel·ligència còsmica, espiritual o transcendental, fa referència a la faceta de l'ésser humà que el porta a profunditzar en aspectes existencials i pensar en gran. Les persones amb aquest tipus d'intel·ligència són pensadors abstractes i filosòfics, ja que inclou qüestions tractades pel general per l'àmbit de la Filosofia, tot i que aquestes són qüestions essencials i permanents en tot humà. Totes aquestes persones se'ls dóna molt bé el debat intel·lectual i no tenen por a desafiar la norma. Són curiosos davant grans qüestions, tot i que no sempre necessiten buscar una resposta.

Característiques[modifica]

La intel·ligència existencial es caracteritza per un alt nivell de desenvolupament de la resta d’intel·ligències, el qual suposa el coneixement profund i la final transcendència de les habilitats implicades en totes elles. Les característiques més destacades són:

1.- L’interès pels aspectes del món, com per exemple, l’origen de la vida i el sentit de la mort, així com, el propòsit de la nostra existència. En canvi, hi ha un desinterès per les pràctiques socials estàndard, com bé ho poden ser l’oci i el consum.

2.- L’experiència física i combinada que transcendeix tots els elements de l’univers en el seu conjunt.

3.- La capacitat per observar-se un mateix i per observar l’entorn des d’una perspectiva de profunditat.

4.- La defensa dels valors universals: la pau, l’amor, la saviesa, la bondat, la certesa, l’harmonia, etc.

5.- El fet d’actuar d’acord amb aquests valors i mantenir-se allunyat dels valors que impliquen el deteriorament de la condició humana, com ho són l’egoisme, la gelosia, la usurpació i l’agressió, entre d’altres.

6.- L’interès pel coneixement espiritual i la seva pràctica.

7.- La curiositat perpètua i la necessitat constant de créixer en l'àmbit existencial.

8.- El desig de servir i ajudar els altres, més enllà de l’egoisme.

9.- La necessitat de cura personal, és a dir, tenir cura de l’alimentació, de l’exercici físic, etc, ja que considera el cos com a receptor de l’ànima.

Recursos didàctics[modifica]

Intel·ligència verbal o lingüística: activitats de comprensió a través de contes , llibres o poemes, exercicis de correcció, jocs de paraules.

Intel·ligència lògica: pràctiques de geometria mitjançant jocs, activitats amb taules d'Internet per treballar els números, utilitzar el rellotge per comprendre el temps, recursos didàctics per aprendre el càlcul mental (a través d'Internet o jocs dins de l'aula), jugar a jocs com el parxís o els escacs.

Intel·ligència naturista: aplicacions interactives per aprendre geografia.

Intel·ligència musical o artística: utilitzar altaveus o auriculars per familiaritzar-se amb els diferents sons que hi podem trobar, utilitzar partitures per tocar algun instrument, jocs virtuals.

Intel·ligència visual: dibuixar, visualitzar dibuixos de la televisió (per exemple: Disney).

Aplicació a l'aula[modifica]

La intel·ligència existencial és pot aplicar a l'aula de diverses maneres, com pot ser profunditzar en les dificultats que apareixen en l'aula i indagar sobre elles, i així arribar al coneixement profund de les coses i fer que vegin un tema qualsevol des d'un punt de vista diferent, això fomentarà la seva intel·ligència existencial.

Un altra manera d'aplicar aquesta intel·ligència és fomentar els valors com poden ser el respecte, la solidaritat, el pacifisme, etc. Per així crear un ambient respectuós.

La cura del nostre cos és un punt molt important d'aquesta intel·ligència que podem dur a terme a l'aula, com per exemple fent psicomotricitat i seguir una bona alimentació.

Per finalitzar, una altra bona aplicació d'aquesta intel·ligència seria la lectura i les pràctiques espirituals, així com la meditació, estudiar l'art de certa manera per poder arribar a veure noves veritats i noves perspectives.

Exemples[modifica]

La intel·ligència existencial es pot manifestar de diferents maneres:

  • Actuar de manera ferma i clara davant d’un atac a la integritat personal, però sense violència.
  • Buscar possibles solucions i vetllar per la resolució de conflictes. Intentar ajudar a les persones involucrades en el problema des d’una perspectiva constructiva.
  • Intentar buscar i trobar un acord entre les persones implicades a l’hora de prendre decisions.
  • Sentir admiració per les pràctiques i lectures espirituals
  • Participar en accions solidàries i vetllar pel respecte i la pau.

Com puc desenvolupar-la?[modifica]

Petits detectius de monstres

Creiem que és un joc important per desenvolupar la intel·ligència existencial, ja que fa als nens i nenes posar-se en situacions imaginàries perquè prenguin les seves pròpies decisions i busquin estratègies per superar els diferents nivells i reptes que van sorgint mentre juguen.

També fomenta l’autonomia de l’infant i la confiança en si mateixos, ja que han de prendre les seves decisions per aconseguir atrapar als monstres.

En aquest joc els petits es converteixen en detectius que han d’agafar als monstres que s’han escapat, per aquest motiu, les decisions que prenguin seran molt importants per aconseguir atrapar-los o no.

Illa prohibida

L'illa prohibida és un joc cooperatiu on les decisions que prengui cada jugador es veuran repercutides en tot l'equip. Les habilitats que es posen en joc són; la capacitat de sacrifici pel bé de tot l'equip, el lideratge i la presa de decisions. També podem trobar altres habilitats que són importants a l'hora de cooperar i relacionar-se amb els altres.

El que ha d'intentar cada jugador és donar el millor de si mateix, perquè no repercuteixi en l'equip del qual forma part.

L'objectiu del joc és aconseguir els tresors abans que l'illa s'enfonsi, i això només serà possible si tots els jugadors donen el millor d'ells mateixos i miren per l'equip i no individualment.

Referències[modifica]

Definició:

Característiques:

Tarongi_Vert_Apolonia.pdf (uib.es)

Recursos didàctics:

https://www.aulaplaneta.com/2015/03/11/recursos-tic/recursos-para-trabajar-las-inteligencias-multiples-en-el-aula/

Aplicació a l'aula:

https://www.intelitest.net/inteligencias-multiples/inteligencia-existencial/

https://www.psicologia-online.com/inteligencia-existencial-caracteristicas-ejemplos-y-como-desarrollarla-5147.html Exemples: https://www.psicologia-online.com/inteligencia-existencial-caracteristicas-ejemplos-y-como-desarrollarla-5147.html#:~:text=Ejemplos%20de%20inteligencia%20existencial,-Como%20ejemplos%20de&text=Atracci%C3%B3n%20por%20pr%C3%A1cticas%20y%20lecturas,%2C%20cuidadosas%2C%20pac%C3%ADficas%2C%20etc

Com puc desenvolupar-la?

https://www.fundaciocreativacio.org/es/blog/el-blog-creativador/3-juegos-de-mesa-para-potenciar-la-inteligencia-existencial-de-tus-hijos/