Usuari:Gisela Aliagas/Literal (programació d'ordinadors)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En informàtica, un literal és una notació per representar un valor fix en el codi font. Quasi tots els llenguatges de programació tenen notacions per valors atòmics, com ara nombres enters, nombres de punt flotant i cadenes, i en general per als booleans i caràcters; altres també tenen notacions per a elements dels tipus enumerats i valors compostos com matrius, registres i objectes. Una funció anònima és un literal per al tipus de funció.

En contrast amb els literals, variables i constants són símbols que pot prendre un d'una classe de valors fixos, la constant de ser limitats a no canviar. Els literals sovint s'utilitzen per inicialitzar les variables, com per exemple, en la següent, 1 és un literal sencer i la cadena de tres lletres de "gat" és una cadena literal:

En l'anàlisi lèxic, els literals d'un tipus donat són normalment un tipus de token, amb una regla gramatical, com "una cadena de dígits" per un literal sencer. Alguns són literals de paraules clau específiques, de la mateixa manera que passa amb el valor booleà literal "veritable". En alguns llenguatges orientats a objectes (com ECMAScript), els objectes poden ser també representats per literals. Els mètodes d'aquest objecte es poden especificar en el literal d'objecte utilitzant literals de funció.

La notació abraçadora baix, que també s'utilitza per als literals de matriu, és típic dels objectes literals:

 {"cat","dog"}
 {name:"cat",length:57}

Literals d'objectes[modifica]

La notació abraçadora baix, que també s'utilitza per als literals de matriu, és típic dels objectes literals: Aquests objectes literals són semblants a les classes anònimes en altres llenguatges com Java. La diferència és que ECMAScript no té classes perquè és un llenguatge basat en prototips.

El format d'intercanvi de dades JSON es basa en un subconjunt de la sintaxi de JavaScript objecte literal, amb algunes restriccions addicionals (entre ells que requereixen totes les claus per ser citats, i incapacitants funcions i tota la resta, excepte els literals de dades). Com a conseqüència, gairebé tots els documents JSON vàlid (a excepció d'algunes subtileses amb escapament) és també el codi JavaScript vàlid, un fet explotat en la tècnica JSONP.

Categoria:Programació