Usuari:Judith232323/Martha Krug-Genthe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Plantilla:Infobox Biographie2

Infotaula de personaMartha Krug-Genthe
Biografia
Naixement1871
Mort1945
Dades personals
NacionalitatAllemanya
Activitat
Lloc de treball Universitat De Heidelberg Universitat de Leipzig
OcupacióGeògrafa

Martha Krug-Genthe, nascuda en 1871 i morta en 1945, és una geògrafa alemanya. Primera dona doctora al món en geografia el 1901, aquesta pionera, a la geografia mundial de la Belle Époque, va tenir una trajectòria excepcional per a una dona de la seva època.

Biografia[modifica]

A Alemanya, la primera doctora en geografia del món[modifica]

Martha Krug, la primera dona del món a obtenir un doctorat en geografia a l'any 1901 a Heidelberg [1], sota la direcció d' Alfred Hettner [2].

En la seva tesi, Martha Krug examina com s'utilitzen les cartes hidrogràfiques amb la finalitat de mapejar els corrents oceànics. En particular, ella analitza l'extensió del Gulf Stream cap al nord-est, el corrent nord-americà, per elaborar un mapa dels coneixements en auge en el camp de l'oceanografia [2].

Segons Ginsburger, [1] el seu doctorat va ser possible gràcies a un context històric i un entorn favorables, en un moment en el qual les dones no podien fer estudis superiors. Krug va estudiar amb Friedrich Ratzel a la Universitat de Leipzig, uns anys després que Ellen Churchill Semple, la primera estudiant de geografia coneguda a Alemanya, presentada clandestinament com una auditora lliure en 1891 i 1892. Krug va conèixer Alfred Hettner a Leipzig. Aquest, li va ajudar a promoure el seu doctorat i publica diversos articles sobre l'ensenyament de la geografia en els sistemes escolars alemany i nord-americà, en la seva revista la Geographische Zeitschrift [1], fundada en 1895.

Als Estats Units[modifica]

En 1901, Krug es va casar amb Karl Wilhelm Genthe, Per després anar els dos junts a Boston el mateix any. Zoòleg, treballa a diverses universitats privades dels Estats Units.

Al mateix any, la revista National Geographic va publicar un article de 14 pàgines escrit per Krug sobre la geografia al seu pais de origen. Després, va obtenir una plaça de professora a la Beacon School de Hartford, una escola secundària per a dones joves on va ensenyar [2]

Experta en la geografia escolar d'Alemanya i del Estats Units, es va consolidar, al costat de Semple, en les institucions disciplinàries nacionals ( <i id="mwNA">Associació de Geògrafs Americans</i> - AAG) i internacionals ( Congrés Internacional de Geografia de Washington ) [1] .

En 1904, al Congrés Geogràfic Internacional de Washington, Martha Krug-Genthe va ser escollida per pronunciar el "Homenatge", un discurs commemoratiu al geògraf cultural més influent d'aquella època, Friedrich Ratzel. Ahí, també presenta un article sobre "La Geografia escolar als Estats Units" a la secció dedicada a la geografia i a l'educació, l'única secció oberta a les dones [3] .

És una dels 48 membres fundadors de l'AAG, les úniques donas fundadoras son ella i Ellen Churchill Semple. Es també l'única dels 48 fundadors de l'AAG presents a Filadèlfia que té un doctorat en geografia [2] , .

Martha Krug-Genthe va ser nomenada editora associada del Bulletin of the American Geographical Society . Aquesta filiació va reforçar les seves credencials professionals i constitueix l'únic punt d'ancoratge que ella posseïa com a dona activa en el àmbit de la geografia universitària [2] .

En 1907, el Bulletin of the American Geographical Society va publicar el seu treball anomenat Valley Towns of Connecticut . Aquest treball és un estudi fet a nivell regional i pren en compte els factors econòmics que impulsen l'evolució del sistema urbà de la ciutat de Hartford com a centre preeminent de la vall del riu Connecticut [2]

Retorn a Alemanya[modifica]

Cuan va retornar a Alemanya l'any 1911 va suposar la seva sortida total i definitiva de l'àmbit disciplinari [1] .

Una pionera[modifica]

Krug-Genthe va tenir una carrera curta (una dècada) però molt visible, en una època molt restrictiva per a les dones [1] . Ginsburger esmenta que "no se sap si s'hagué d'expatriar per seguir el seu marit i afavorir la seva carrera en detriment de la seva propria, o si va fer l'elecció de renunciar a una molt hipotètica plaça universitària a Alemanya per invertir en la geografia escolar que li era única oberta, sent poc valorada en la geografia germànica però en ple desenvolupament als Estats Units. Hi va trobar una innegable forma de reconeixement, en un camp disciplinari americà llavors molt menys prestigiós que a Alemanya, però que valorava les seves competències i donava a les dones un lloc més favorable, en particular en l'ensenyament preuniversitari ».

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Ginsburger, Nicolas «La féminisation professionnelle d’une discipline sous tension» (en francès). Revue d’histoire des sciences humaines, 35, 15-12-2019, pàg. 25–58. DOI: 10.4000/rhsh.3975. ISSN: 1622-468X [Consulta: 4 desembre 2021].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 «Martha Krug-Genthe» (en anglès americà). UC Berkeley Library Update. [Consulta: 4 desembre 2021].
  3. Marie-Claire Robic; Unesco; Mechtild Rössler «Sirens within the IGU - an analysis of the role of women at International Geographical Congresses (1871-1996)» (en francès). Cybergeo: European Journal of Geography, 14-12-1996. DOI: 10.4000/cybergeo.5257. ISSN: 1278-3366 [Consulta: 4 desembre 2021].

Articles relacionats[modifica]

Enllaços externs[modifica]

[[Categoria:Morts el 1945]] [[Categoria:Naixements del 1871]]