Usuari:Mcapdevila/Bomba Mills

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Bomba Mills No.36M de 1942

La Bomba Mills és una granada de fragmentació britànica, que va ser adoptada com la granada de mà estàndard de l'exèrcit britànic entre 1915 i 1972.

Història[modifica]

A l'inici de la Primera Guerra Mundial, amb el pas a la guerra de trinxeres, els aliats es van adonar de la necessitat d'utilitzar granades de mà. El 1915, francesos i britànics manufacturar una primera línia que van passar a denominar "Petard Raquette" ( Petard raspall ), ja que la carcassa es lligava mitjançant un fil de filferro a un mànec de raspall per pèl. Però en ser manipulades en el petit espai de les trinxeres, aquestes primigènies granades van provocar gran nombre d'accidents.

Després de la pèrdua de centenars de vides en accidents amb granades, els anglesos van decidir buscar un model de major qualitat i seguretat. William Mills, un dissenyador de granades originari de Sunderland, va patentar, desenvolupar i fabricar la "Bomba Mills" a la Fàbrica de Municions Mills en Birmingham, Anglaterra, el 1915.[1] La Bomba Mills va ser adoptada per l'Exèrcit Britànic com la seva granada de mà estàndard en 1915, sent denominada com No 5.[2]

El gran avenç aconseguit en matèria de seguretat, va ser que el conjunt de percussor, metxa i carcassa venia separat de la càrrega detonant, permetent transportar-la i manipular-la de forma segura a les trinxeres. Quan anaven a ser utilitzades, el conjunt s'acoblava caragolant-se. Perquè detonessin calia retirar una anella que feia saltar a través d'un moll una palanca. Aquest brusc moviment iniciava una flama que prenia una metxa de 7 segons connectada a l'explosiu principal d'amonal-amatol o alumentol.

A la Bomba Mills se li van fer diverses modificacions. La No 23 era una variant de la No 5 amb una base que li permetia el muntatge d'una vareta per llançar-la des del canó d'un fusell. Aquesta idea va evolucionar amb la No 36, una variant amb una base desmuntable que li permetia llançar des d'una bocacha llançagranades. La variant final de la Bomba Mills, la No 36m, va ser especialment dissenyada i impermeabilitzada amb shellac[2] inicialment per a ser emprada en el càlid clima de Mesopotàmia en 1917, però va continuar sent produïda per diversos anys. Per 1918, les granades No 5 i No 23 van ser declarades obsoletes, mentre que la No 36 (encara que no l'36m) va ser declarada obsoleta el 1932.

La Mills té un disseny clàssic, una "pinya" estriada de ferro colat amb un percussor central sostingut per una palanca i assegurat amb un passador. Encara que el cos segmentat ajuda a crear resquills quan la granada explota, segons els apunts de Mills la carcassa de la granada estava estriada per facilitar la seva adherència i no per facilitar la fragmentació. La Mills era una granada defensiva: després de llançar-la, l'usuari s'ha de posar a cobert immediatament. Un llançador hàbil pot llençar a 15 metres (49 peus) amb una precisió raonable, però la granada pot llançar resquills letals a distàncies majors. Als membres de la British Home Guard se'ls va ensenyar que la granada No 36 podia llançar-se a 27 m (30 iardes) i que tenia un radi letal d'uns 91 m (100 iardes).[3]

A l'inici la granada estava equipada amb una metxa de set segons. Però durant els combats a França el 1940, aquesta demora va demostrar ser massa llarga en oferir als atacants temps suficient per posar-se a cobert o fins i tot llançar de tornada la granada. Pel que va ser reequipada amb una metxa de quatre segons.

Les pesades carcasses segmentades de les grandas tipus "pinya" utilitzen un patró de fragmentació impredictible. Després de la Segona Guerra Mundial, el Regne Unit i els Estats Units van adoptar granades que contenien segments de filferro enrotllat dins de carcasses llises. La No 36m Mk. I continuar sent la granada estàndard de les Forces Armades Britàniques i es va fabricar al Regne Unit fins a 1972, quan va ser completament reemplaçada per la L2. La 36m continuar en servei en altres països, com ara Índia i Pakistan, on va ser fabricada fins a inicis de la dècada de 1980. S'han emprat en combat bombes Mills en dates tan recents com 2004, per exemple durant l'incident on va morir el Cap Jason Dunham i van ser ferits dos dels seus camarades.[4]

Granada de fusell[modifica]

La Bomba Mills pot transformar-se en una granada de fusell enroscant una vareta metàl·lica a la base. Aquesta granada de fusell amb vareta té un abast efectiu d'uns 137 metres (150 iardes).[5]

Per utilitzar-la ...

  • 1. Inseriu la vareta de la Bomba Mills en el canó d'un fusell estàndard.
  • 2. Carregueu un cartutx de fogueig especial a la recambra del fusell.
  • 3. Recolzeu la culata del fusell contra el terra.
  • 4. Mentre sosté la palanca de seguretat de la granada amb una mà, retiri el passador amb l'altra.
  • 5. Situeu la seva mà lliure a la agarradera del Fusell (arma) i prepari per disparar.
  • 6. Deixeu anar la palanca de seguretat de la granada, situï rápidamnente aquesta mà al guardamans del fusell i dispari immediatament el fusell.

Si el soldat no llançava immediatament la granada, aquesta detonava. A més es va descobrir que el continu llançament de granades amb aquest mètode danyava el canó del fusell. Aquests problemes van portar al desenvolupament d'una bocacha llançagranades per reemplaçar les granades de fusell amb vareta. L'aparell llençagranades amb forma de llauna de sopa s'enroscava en el canó del fusell i llançava una Bomba Mills amb un disc obturador especial cargolat a la seva base, a uns 183 metres (200 iardes).[5]

Per utilitzar-la ...

  • 1. Inseriu una Bomba Mills amb el seu disc obturador a la bocacha llançagranades i retiri el passador. La bocacha sostindrà la palanca de seguretat fins que sigui llançada.
  • 2. Carregueu un cartutx de fogueig especial a la recambra del fusell.
  • 3. Situeu la culata del fusell contra el terra i dispari des d'aquesta posició.

En cas de necessitat, es poden descargolar tant la vareta com el disc obturador i emprar la granada de fusell com una granada de mà estàndard.

Imatges[modifica]

Notes[modifica]

  1. Mcapdevila/Bomba Mills a l'USPTO (anglès)US copy of the 1915/1916 Mills grenade patent
  2. 2,0 2,1 www.firstworldwar.com - Who 's Who - Sir William Mills. 
  3. Capt. A. Southworth, MBE (1944) Home Guard Pocket Instruccions P47
  4. http://usmcronbo.tripod.com/id89.htm
  5. 5,0 5,1 Bull, Stephen. World War I Trench Warfare (1): 1914-16 (en anglès). Osprey Publishing, 2002, p.31. ISBN 1841761974. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Bomba Mills