Usuari:Mcapdevila/Bomba de doble membrana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La bomba de doble membrana (sigles AODDP en anglès) o bomba de doble diafragma va ser inventada el 1955 per Jim Wilden, que va crear l'empresa encara líder a l'actualitat: Wilden Pump & Engineering.

És un tipus de bomba de desplaçament positiu alternatiu, en què l'augment de pressió es realitza per l'empenta d'unes membranes elàstiques (o diafragmes) que permeten crear un volum variable a la cambra de bombament, augmentant-la en la fase d'aspiració i reduint en la fase d'expulsió del fluid. Unes vàlvules de retenció (normalment de boles, però també de tipus clapeta rígides o bolet) controlen que el moviment del fluid es realitzi de la zona de menor pressió a la de major pressió. L'acció d'aquestes bombes és pneumàtica, o sigui que s'aprofita la pressió de l'aire comprimit, o de qualsevol altre gas compatible amb l'ús.

Aplicacions[modifica]

El principi de funcionament, sorprenent per la seva senzillesa, és sinònim de polivalència i fiabilitat en la indústria. Amb aquest disseny, s'ha desenvolupat tota una gamma completa de bombes, des ¼ fins a 4, per a cabals d'uns pocs litres per hora fins a 60 m3/h.
Ofereixen avantatges clars enfront d'altres tipus de bombes, ja que no tenen tanques mecàniques ni empaquetatges que són les principals causes de trencament dels equips de bombament en condicions severes o per treball en sec. Aquestes bombes són autocebants, és a dir, no cal omplir la columna d'aspiració de líquid perquè funcionin. El seu manteniment és senzill i ràpid i amb components fàcils de substituir. Segons el tipus de vàlvules utilitzades, tenen una bona o molt bona acceptació de sòlids en suspensió.

A causa de la resistència a la corrosió d'aquestes bombes ia no ser necessari cebarlas perquè funcionin, aquests equips són molt utilitzats en la indústria per al moviment de pràcticament qualsevol líquid i en multitud d'indústries com àcids, derivats del petroli, dissolvents, pintures, vernissos, tintes, fangs de depuradora, reactius, concentrats de fruites, xocolata, plantes de procés, indústries químiques, indústries alimentàries, òptiques, indústries galvàniques, begudes, aigües residuals, mineries, construcció, vaixells, indústries ceràmiques, cartoneras, fàbriques de paper o circuits impresos.

Trobem dissenys derivats per les aplicacions sanitàries, i fins i tot algunes marques s'han especialitzat en bombes d'alta qualitat per al sector químic, bio farmacèutic, o semi conductor. El millor exemple prové d'Alemanya, on l'empresa Almatec disposa d'una línia de muntatge en sala blanca classe 100 i fa servir materials com el PE o PTFE mecanitzats.

Al contrari, altres fabricants estan dedicats a models per integració (OEM), de baix cost i gran senzillesa. En aquest segment la marca ITT Flojet, pertanyent al grup ITT, és sens dubte la que ofereix la gamma de més qualitat del mercat. Es poden trobar les seves bombes tant per dispensadors de begudes a cinema com a tintometros en la indústria ceràmica o màquines de neteja per dissolvent a qualsevol taller.

Tecnologia de membranes[modifica]

Elastòmers: Són compostos de cautxú amb additius sintètics destinats a millorar la resistència química, i vulcanitzats sobre una tela en Nylon que els procura una bona resistència mecànica. Disponible en Neoprè, Buna-N, Nordel ® i Viton ®.

Membrana amb disseny Ultra-Flex ™, (exclusiu de la marca Wilden): Ofereixen una vida útil superior a les membranes tradicionals, o de qualsevol altre disseny alternatiu. Idònies per a aplicacions intensives.

Compostos termoplàstics: Es fabriquen a partir d'una base plàstica. No necessiten reforç gràcies a la seva estabilitat dimensional i la seva resistència a la fatiga mecànica. Disponibles en Wil-Flex ™, Poliuretà i Saniflex ™.

Teflon ® PTFE (Politetrafluoroetilè): un dels compostos més resistent químicament. Wilden va ser pioner en la fabricació de membranes en PTFE amb un disseny patentat amb nervadures concèntriques, augmentant així la durabilitat mecànica respecte a altres dissenys.

Tecnologia Gore One-Up: es tracta de membranes que fan servir el material únic de Gore, d'excel·lent resistència química, semblant a la del PTFE, però de gran robustesa mecànica i durabilitat.

Davant les nombroses marques que han sorgit, fabricants generalistes com Spectrom, als EUA subministren recanvis estàndards per les principals marques de bombes pneumàtiques de doble membrana, tal com All-Flo, Aro, Crane Depa, Graco, Versamatic. Warren Rupp Sandpiper, Wilden o Yamada.

Accessoris[modifica]

Encara que per la seva versatilitat necessiten pocs accessoris afegits, cal descartar els amortidors de pulsacions: l'empresa Blacoh proposa la gamma més àmplia per a tot tipus d'aplicacions. Permeten limitar les vibracions generades pels equips en canonada llarga, o suprimir al seu font els possibles cops d'ariet. Existeixen models plàstics, metàl·lics, sanitaris, Atex, per funcionar automàticament, en pressió o depressió. Un altre sistema, el Spill Stop, es connecta a la fuita d'una o dues bombes pneumàtiques. En cas de fallada de les membranes, l'aparell detecta automàticament la fuga i permet el tancament d'una vàlvula de control i l'obertura d'una altra, per posar en marxa una bomba auxiliar si necessària.

Dispositiu Mizair d'estalvi energètic per reducció del consum d'aire: La vàlvula proporcional d'aire de l'empresa Proportion Air és un nou dispositiu revolucionari concebut específicament per reduir el consum d'aire en les bombes pneumàtiques de doble membrana. El seu disseny patentat permet una reducció de l'aire consumit de fins al 50% amb una mínima pèrdua del cabal del fluid.

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]