Usuari:Mcapdevila/Bomba peristàltica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una bomba peristàltica és un tipus de bomba hidràulica de desplaçament positiu usada per bombar una varietat de fluid s. El fluid és contingut dins d'un tub flexible encastat dins d'una coberta circular de la bomba (encara que s'han fet bombes peristàltiques lineals). Un rotor amb un nombre de 'corrons', 'sabates' o 'netejadors' units a la circumferència externa comprimeixen el tub flexible. Mentre que el rotor dóna volta, la part del tub sota compressió es tanca (o es clou) forçant, d'aquesta manera, el fluid a ser bombat per moure a través del tub. Addicionalment, mentre el tub es torna a obrir al seu estat natural després del pas de la lleva ('restitució'), el flux del fluid és induït a la bomba. Aquest procés és anomenat peristaltisme i és usat en molts sistemes biològics com el aparell digestiu.

Usos[modifica]

La bomba peristàltica fou usada per primer cop pel doctor Michael E. DeBakey mentre era estudiant de medicina en 1932.[1] Les bombes peristàltiques són típicament usades per bombar fluids nets o estèrils perquè la bomba no pot contaminar el líquid, o per bombar fluids agressius perquè el fluid pot danyar la bomba. Algunes aplicacions comuns inclouen bombar productes químics agressius, barreges altes en sòlids i altres materials on l'aïllament del producte de l'ambient, i l'ambient del producte, són crítics.

Bombes d'alta i baixa pressió[modifica]

Les bombes peristàltiques de més alta pressió, que típicament poden operar amb fins a 16 bar, usualment usen sabates i tenen cobertes plenes amb lubricant per prevenir la abrasió del exterior del tub de la bomba i per ajudar en la dissipació de la calor. Usualment usen tubs reforçats, sovint anomenats 'mànegues', i aquesta classe de bomba és sovint anomenada 'bomba de mànega'.

Les bombes peristàltiques de més baixa pressió, tenen típicament cobertes seques i usen corrons. Usualment usen canonades no reforçades, i aquesta classe de bomba de vegades és cridada una 'bomba de tub' o 'bomba de canonada'.

Avantatges[modifica]

Com que l'única part de la bomba en contacte amb el fluid que és bombat és l'interior del tub, les superfícies internes de la bomba són fàcils d'esterilitzar i netejar. A més, ja que no hi ha parts mòbils en contacte amb el líquid, les bombes peristàltiques són barates de fabricar. La seva manca de vàlvules, de segells i de volanderes, i l'ús de mànegues o tubs, fa que tinguin un manteniment relativament de baix cost comparat a altres tipus de bombes.

Usos típics[modifica]

  • Màquines de diàlisi
  • Màquines de bombes per bypass de cor obert
  • Fabricació d'aliments
  • Dispensar de begudes
  • Producció farmacèutica
  • Llot de aigües residuals
  • Fonts i cascades decoratives de taula

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Methodist DeBakey Heart & Vascular Center - Dr. Michael E. DeBakey «Enllaç».

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Bomba peristàltica