Usuari:Mcapdevila/Escala de grisos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En computació una escala de grisos és una escala emprada en la imatge digital en la qual el valor de cada píxel posseeix un valor equivalent a una graduació de gris. Les imatges representades d'aquest tipus estan compostes d'ombres de grisos, que van des del negre més profund variant gradualment en intensitat de gris fins a arribar al blanc.[1]

Característiques[modifica]

Fotografia en escala de grisos (també denominat que en "blanc i negre" en fotografia.

Quan esdevé o es pren una foto en escales de grisos pot representar un conjunt de colors amb un to de gris, o fins i tot posar cada color a una intensitat. Les escales de grises són diferents de la fotografia en blanc i negre, en què els colors es codifiquen en blanc o en negre; l'escala de grisos ofereix una gamma de tonalitats de gris entre ambdós.

En la majoria dels contextos de fotografia (excepte en fotografia digital) s'esmenta com fotografia en "blanc i negre" una imatge que tècnicament és una escala de grisos, en aquests casos que s'anomena "blanc i negre "es parla de monocromàtic encara que en alguns contextos de fotografia digital s'expressa com a sinònim d'escala de grisos, mentre que en altres se sinònim de" blanc i negre ".

Els imatges en escala de grisos, empren 8 bits per representar cada píxel el que només permet una escala amb 256 intensitats (o escales de gris), és a dir, dos valors possibles per a cada bit (0 i 1) elevat a 8 bits que s'empren per representar cada píxel, ens dóna 256 tons de color diferents que poden representar en una imatge en escala de grisos.

Exemple[modifica]

Un exemple de la mateixa foto en tres estats possibles:

A Photograph of a Neighborhood Watch sign in color
La mateixa foto en tres estats pictòrics o maneres de color. La foto de l'esquerra és la foto original amb tots els seus colors representats. La foto del centre és la versió en escala de grisos de la fotografia de l'esquerra, tots els colors continguts són negres blancs o una graduació entre els dos (és a dir grisos amb diferent tonalitat). Finalment, la fotografia de la dreta és en blanc i negre (monocrom), on es representen els colors sense escala intermèdia.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte I (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.202. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 30 novembre 2014]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Escala de grisos