Usuari:Mcapdevila/Instruccions nàutiques

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pàgina 6 del Volum 1 de l'Derroter del Mar Carib, produït per la NGA (sailing DIRECTIONS-ENROUTE-Caribbean Sea Vol 1) .

'Instruccions nàutiques és una publicació nàutica específica. Consisteix en una obra escrita i il·lustrada, que descriu les costes, baixfons, senyalitzacions (boies, fars, balises, etc.), Perfils visuals de les costes, perills, formes de navegació convenients, ports i terminals, etc ., per informació - indispensable - del navegant. Cal tenir en compte que el navegant té sovint com a destinació llocs on mai no ha anat. La majoria dels països tenen camins de les pròpies costes, de vegades en diversos volums. Tots els vaixells han de portar reglamentàriament els camins. Els vaixells mercants habilitats per a la navegació d'ultramar (és a dir, gairebé tots els vaixells de port), tenen l'obligació de tenir a bord camins de tot el món, que es guarden al Quart de derrota.

Història[modifica]

La redacció de camins precedir, per la major facilitat en la transmissió oral dels coneixements, a la confecció de les primeres Cartes nàutiques. S'esmenta l'existència d'aquest tipus de documents des de la més remota antiguitat, però els que han arribat a les nostres mans daten del segle VI aC a través de còpies posteriors. Aquests redaccions són anomenades periple s .

« .. La navegació costanera era per als marins de l'antiguitat la més habitual. Abans que una carta nàutica, que podria ser utilitzada per navegar entre dos ports travessant un mar desconegut, sense rutes marcades, era més útil per a ells una informació escrita sobre el mar que efectivament anaven a navegar i les costes que havien de recórrer, una descripció dels ports, els bancs, els corrents, els vents i els ancoratges apropiats .... »
Edward Luther Stevenson, Ph.D ., 1911 [1]

Efectivament, totes les expedicions d'exploració marítima dels fenicis van tenir aquesta característica [2]

Edicions globals[modifica]

Alguns països editen camins de tot el planeta, com el Servei Hidrogràfic del Regne Unit [3] que consta de 72 volums.[4] Aquesta publicació es diu Sailing Directions . Només la part corresponent al Carib consta de dos toms. El Vol.1, que es posa com a exemple, consta de 180 pàgines. Val dir que la denominació habitual (i fins i tot impresa a la tapa) d'aquestes publicacions és "Pilot" , encara que aquest terme no és considerat encara en la desambiguació en anglès (ni a la Viquipèdia ni a Wictionary). L'Agència d'Intel·ligència Geoespacial [5] (NGA) és l'òrgan als Estats Units que edita aquesta publicació. La NGA té dos grups de publicacions:

  • Les "Sailing Directions Enroute" [6] que inclouen informació detallada de les costes i arribo als ports de tot el món, les quals suplementen la informació que es dóna en les cartes de major escala de l'àrea. Cada publicació es divideix en regions geogràfiques, anomenades sectors, que contenen informació sobre els vents, corrents, gels, perills, característiques particulars i ports, com així també la indicació de les cartes nàutiques que existeixen per a l'àrea. En total són 40 volums. La seva distribució en regions es mostra a la figura.
Àrees cobertes per les 37 publicacions "Sailings Directions Enroute" de la NGA.

Paral·lelament s'edita la publicació "The United States Coast Pilot" ,[7] que informa amb més detall que en les "Sailing Directions Enroute" , exclusivament sobre les costes i ports dels Estats Units i els Grans Llacs. Són 9 toms els límits es mostren a sota.

Àrees cobertes per les 9 publicacions "US Coast Pilots" de la NGA.

Edicions nacionals[modifica]

Com es va esmentar, molts països tenen camins de les seves pròpies costes. Aquests són molt més detallats que els camins globals. En general els vaixells d'aquesta bandera tenen l'obligació de tenir-los. Els Capitans de vaixells que naveguen amb molta freqüència per les costes de determinat país, es proveeixen moltes vegades dels camins locals.

Com a exemple, es poden veure els derrotes d'Espanya ,[8] reunits en sis volums.

Actualitzacions[modifica]

Òbviament, cada dia sorgeixen una quantitat de novetats que afecten la informació d'aquestes publicacions: nou relleu hidrogràfics, informacions dels navegants, instal·lació de noves terminals i ports, novetats en la senyalització (fars, boies o balises apagades, agregades, canviades de posició , etc.), naufragis, obstruccions a la navegació per diverses operacions (dragatge, operació de bussos, etc.). Aquestes novetats es registren periòdicament en els Avisos als Navegants . En les publicacions nàutiques dels Estats Units aquest fullet és setmanal i es denomina Notice to Mariners . Al Regne Unit: Notices to Mariners .[9]

Formats Digitals[modifica]

L'adveniment de les publicacions nàutiques en format digital (DNP-Digital Nautical Publications) ha agilitzat la tasca de consulta de les mateixes i la seva actualització.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Descàrregues a la Web[modifica]

C3% A1uticas-Americanes Publicacions Nàutiques de la NGA