Usuari:Mcapdevila/Ortesi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dues ortesis diferents utilitzades per tractar l'escoliosi

Una ortesi , segons definició de la ISO, és un suport o un altre dispositiu extern aplicat al cos per modificar els aspectes funcionals o estructurals del sistema neuromusculoesquelético. [1]

El terme s'usa per denominar aparells o dispositius, fèrules, ajudes tècniques i suports utilitzats en ortopèdia i corregeixen o faciliten l'execució d'una acció, activitat o desplaçament, procurant estalvi d'energia i major seguretat. Serveixen per a sostenir, alinear o corregir deformitats i per millorar la funció de l'aparell locomotor.

Es diferencien de les pròtesis en que no substitueixen un òrgan o membre amb incapacitat física, invalidesa o dismetria, o part d'aquest, sinó que reforcen, parcialment o totalment, les seves funcions.

Etimologia[modifica]

Esquema d'una ortesi turmell-peu

La paraula ortesi deriva del grec ortho (ορθως), que significa recte o redreçar. [2]

Indicacions d'ús[modifica]

Les ortesis s'indiquen quan el pacient presenta les següents condicions: Dolor, claudicació, alteració de la funcionalitat de la marxa, inestabilitat articular, risc de caigudes, immobilitat.

Tipus d'ortesi[modifica]

Es poden classificar en quatre tipus segons la seva funció: [3]

  1. Estabilitzadores: mantenen una posició i impedeixen moviments indesitjats, de manera que es poden utilitzar en paràlisi flàccides o espàstiques si l'objectiu és actuar com a suport d'un segment paralitzat, o per disminuir l'amplitud articular d'un segment inflamat i dolorós. El grau d'immobilització desitjat varia segons el tipus d'ortesi utilitzat. Són les que tenen major utilitat en l'àmbit de l'AP.
  2. Funcionals: també anomenades dinàmiques, ja que porten incorporat un element elàstic que permeti mobilitzar un segment d'un membre paralitzat.
  3. Correctores: indicades per corregir una deformitat esquelètica. Són més efectives si s'utilitzen durant el desenvolupament infantil.
  4. Protectores: mantenen l'alineació d'un membre malalt o lesionat.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Levy, Ana Esther i Cortés Barragán, José Manuel. Ortopodologia i aparell locomotor: ortopèdia de peu i turmell. Elsevier Espanya, 2003. ISBN 84-458-1299-8, 9788445812990
  2. Zambudio, R.. Pròtesis, ortesis i ajudes tècniques Editorial Elsevier Espanya 2009. ISBN 84-458-1969-0, 9788445819692
  3. Xarxa Medynet - Programa anual 2003 de formació continuada acreditada per metges d'atenció primària ministeri de sanitat i Consum d'Espanya [1]

Enllaços externs[modifica]

Cobertura d'ortesi en Sistema de Salut de Xile-Isapre-: http://www.masvida.cl/portada/doc/ges/36.pdf