Usuari:Mcapdevila/Pròtesi fixa (dental)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Corona metall-ceràmica.
Lloc de treball per a la fase de encerat.
Monyó (dent tallat i preparat per a una posterior col·locació de la corona fixa).
Corona d'or.
protètic muntant un pont amb porcellana.

Les pròtesis fixes , són pròtesi completament dentosuportades, que prenen suport únicament a les dents.

L'odontòleg talla les dents que serviran com a suport, denominats dents pilars i situats en els extrems de cada zona edéntula (sense dents), en els quals aniran cimentades les pròtesis fixes curosament ajustades. Per a això en la clínica, l'odontòleg prengués impressions i registres de mossegada que posteriorment enviarà al laboratori on el protètic buida, o positiva, les impressions en guix, i confecciona sobre els models resultants les estructures de la pròtesi fixa amb cera. Aquests encerats s'inclouran en revestiments especials resistents a altes temperatures, i es procedeix al colat en metall amb diferents aliatges. L'últim pas seria muntar la ceràmica sobre les estructures metàl·liques, depenent del tipus de pròtesi fixa a realitzar, ja que també hi ha la possibilitat de realitzar les corones i ponts en porcellana pura (sense metall) o sobre una base d'un material blanc anomenat alúmina o zirconi.

El protesista dental haurà d'utilitzar un articulador que simuli l'articulació temporomandibular del pacient, models antagonistes que reprodueixin l'arcada dentària del pacient, etc., Per aconseguir una oclusió correcta i funcional.

Es realitzaran diverses proves en boca, i després d'aconseguir els tres objectius essencials d'una pròtesi, l'odontòleg cimentarà en boca el resultat, sense que aquest pugui ser retirat pel pacient.

Tipus de pròtesi fixa[modifica]

Segons la seva forma[modifica]

Corona[modifica]

Una corona és una restauració individual per a una peça dentària (o dent) en concret. En ocasió també s'anomenen "fundes", sobretot pel pacient, que no les veu com una pròtesi en si. Això és així, perquè en realitat, les corones es col·loquen sobre la dent natural del pacient, que haurà estat prèviament tallat, i com si d'una funda. Com en tota pròtesi fixa, les dents es realitzen artesanalment, personificats per a cada pacient i cenyint-se a les necessitats de la seva anatomia dentobucal.

Corones de recobriment parcial[modifica]
  • Extracoronals: 3/4, 4/5, 7/8 i onlays
  • Intracoronals: inlays o incrustacions
Corones de recobriment total[modifica]
  • Extracoronals: Veneer (metall-material estètic); Total buidada, Jacket (porcellana o acrílic)

Incrustacions o retenidors intracoronals[modifica]

Restauracions que basen la seva retenció a costa de les parets internes com externes de la dent pilar.

  • Corona Richmond o pivotada hi ha diferents tipus segons el material utilitzat per confeccionar-: metàl·liques, plàstiques, o mixtes
  • Endopost

Ponts[modifica]

Un pont és un tipus de pròtesi fixa que substitueix una edentació d'almenys una dent, per a això el dentista talla les dents veïnes a la edentació i el protètic elabora dues corones a les dents pilars també anomenats retenidors, i mitjançant un atache sostenen a la dent que volem reemplaçar (pòntic).

Components del pont[modifica]
  • Dent pilar: és la dent al qual va cimentat el retenidor del pont.
  • Retenidor: Part del pont que va cementada a la dent pilar.
  • Póntico: La seva funció és reposar a les dents mancants que es troben entre els pilars.
  • Connector: És aquella part que uneix els retenidors amb el Pontico.
  • Ataches: és l'element generalment metàl·lic que uneix el pòntic als retenidors, consta d'una femella que surt del pilar distal i d'un mascle que surt del pòntic

Segons els materials emprats[modifica]

  • Simple: Quan s'elabora d'un sol material. Exemple: metall (0,5 mm), ceràmica (1mm), acrílic (0,5), ceròmers.
  • Composta: Quan s'elabora amb una combinació de dos materials: Exemple: Metall - ceràmica (1,5 mm), metall - acrílic ---- (1,5 mm), metall - ceròmer (1,5 mm)

.

Bibliografia[modifica]

  • Mallat. Pròtesi fixa estètica . Elsevier, 2006. ISBN 84-8174-916-8
  • Gerard Chiche, Alain PinaultChiche. Pròtesi fixa estètica en dents anteriors . Masson, Barcelona, ​​1998. ISBN 84-458-0441-3


Nota[modifica]