Usuari:Mcapdevila/Signatura electrònica escrita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La signatura electrònica escrita és el conjunt de dades en forma electrònica, consignades juntament amb altres o associades amb ells, que poden ser utilitzats com a mitjà d'identificació del firmant. Ley 59/2003, de 19 de desembre, de signatura electrònica

Signatura electrònica avançada[modifica]

Els nivells de signatura electrònica el constitueixen la signatura electrònica avançada que és la signatura electrònica que permet identificar el signant i detectar qualsevol canvi ulterior de les dades signades, que està vinculada al signant de manera única ia les dades a què es refereix i que ha estat creada per mitjans que el signant pot mantenir sota el seu exclusiu control i la signatura electrònica reconeguda la signatura electrònica avançada basada en un certificat reconegut i generada mitjançant un dispositiu segur de creació de firma.Esta última tindrà respecte de les dades consignades en forma electrònica el mateix valor que la signatura manuscrita en relació amb les consignades en paper.

Signatura electrònica simple[modifica]

Tanmateix, en la legislació d'alguns països existeixen diverses formes de signatura electrònica simple. En el nivell més baix, la signatura electrònica simple permet incloure una signatura escanejades o digitalitzades, el que de vegades es diu "Signatura electrònica escrita". Una d'elles pot consistir en la signatura mitjançant una targeta de crèdit i el número secret, una altra en el marcatge d'un número o sèrie de signes sobre un teclat, una altra a l'escàner de retina o de les empremtes dactilars, etc.

Signatura electrònica escrita[modifica]

Una de les formes més senzilles de signatura electrònica simple és a partir de la signatura escrita. Per realitzar-la, cal, d'una banda, el traçat físic de la signatura, i per un altre un dispositiu capaç de captar i digitalitzar aquest traçat.

La forma més generalitzada de signatura electrònica simple escrita es du a terme mitjançant pads de signatura. Aquests dispositius poden aplicar per automatitzar la gran majoria dels processos interns i externs en l'empresa moderna.

Gran part dels processos interns en els quals sigui necessària la signatura (autoritzacions, rebuts, comandes, contractes, etc.) es poden portar a terme sense imprimir el document en paper i sense necessitar emmagatzemar físicament els documents. La recerca de documents, és clar, també se simplifica enormement, ja que ja només cal buscar el document a l'ordinador. Es considera com document electrònic el redactat en suport electrònic que incorpori dades que estiguin signats electrònicament.

El document electrònic serà suport de: a) Documents públics, per estar signats electrònicament per funcionaris que tinguin legalment atribuïda la facultat de donar fe pública, judicial, notarial o administrativa, sempre que actuïn en l'àmbit de les seves competències amb els requisits exigits per la llei en cada cas. b) Documents expedits i signats electrònicament per funcionaris o empleats públics en l'exercici de les seves funcions públiques, d'acord amb la legislació específica. c) Documents privats.

D'aquesta manera, veiem que aquest tipus de signatura té dos clars avantatges, l'estalvi i la cura del medi ambient.

No obstant això el seu valor probatori és reduït i s'han d'aplicar tècniques de seguretat addicionals que permetin dotar de cert valor probatori a les proves emmagatzemades amb aquest procediment.

Avantatges de la signatura electrònica escrita[modifica]

Mitjançant la signatura electrònica escrita se suprimeix el xoc de mitjans, o dit d'una altra manera, s'evita el paper.

Aquesta firma és intransferible, la signatura electrònica escrita és una forma d'identificar-se que, al contrari de les contrasenyes, no es pot robar ni oblidar.

  • La signatura és un acte voluntari.
  • El procés de la signatura és reconegut per tots i dóna constància d'un acord voluntari.
  • El signant no ha de demanar un certificat a cap entitat de certificació per poder utilitzar la signatura electrònica simple escrita.
  • La signatura registrada mitjançant dispositius de signatura electrònica escrita pot examinar sense cap problema per un grafòleg.

No obstant això una signatura recollida en un d'aquests aparells pot utilitzar-se per vincular-la a documents diferents dels que creu el signant, de manera que l'entorn de presumpció és d'escàs valor.

Requisits de la signatura electrònica escrita[modifica]

El pad per a la signatura electrònica, capaç de registrar el traçat de la signatura escrita i tots els seus aspectes, com ara temps, pressió i traçat.

També cal una aplicació capaç de codificar la signatura electrònica de manera segura en un document electrònic amb validesa davant del jutge.

El sistema utilitzat haurà de ser capaç de captar la signatura escrita de manera que, en cas de judici, el grafòleg pugui verificar la seva autenticitat, i altres perits determinar que es va obtenir i s'emmagatzema en un sistema segur que impedeix la manipulació.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Nota[modifica]