Usuari:Mcapdevila/Visor de punt vermell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Vista a través d'una mira reflex Tasco Xarxa Dot Sight 5 MOA ProPoint (model PDP2ST).

Un visor de punt vermell o mira reflex, també coneguda comunament com a mira de punt vermell, mira hologràfica o marcador, és un sistema de punteria modern utilitzat principalment en l'àmbit militar, que s'acobla a una arma, sigui aquesta de qualsevol tipus, reemplaçant a l'alça i el punt de mira d'aquesta, amb el propòsit de millorar l'eficàcia i facilitar l'ús. Existeixen múltiples configuracions possibles i una àmplia gamma de formes, mesures i prestacions que varien depenent del model i del fabricant.

Característiques generals[modifica]

En termes generals, una mira reflex basa el seu funcionament en la polarització, normalment a través d'un col·limador, i reflexió (d'aquí el nom) d'un làser de baixa intensitat a través d'una pantalla que pot ser de materials diversos com a polímers plàstics, fibra òptica o cristall tractat transparents, cap a la visió de l'usuari, creant d'aquesta forma, un holograma en la mateixa pantalla que pot ser usat de forma eficaç com a mètode d'apuntat de l'arma. Aquest làser està generat per una font d'alimentació interna, generalment una bateria recarregable. El cos de la mira pot ser de plàstic o metall, generalment acer o titani.

A diferència d'altres mires òptiques, aquesta mira no produeix en cap cas zoom, actuant simplement com a substitut dels sistemes tradicionals. Ofereix diverses coloracions o formes per al mateix, sent el més comú el color vermell en forma de punt. En alguns models d'alt rendiment s'ofereix també sistema d'infrarojos.

Avantatges[modifica]

La mira Xarxa dot (en anglès), ofereix un sistema d'apuntat precís i sempre estable, al no necessitar que el punt vermell es trobi al centre de la pantalla per fer blanc, simplement deu estar situat sobre l'objectiu, independentment del seu centrat. A més, resulta d'ús més ràpid i ergonòmic per al combatent al no haver d'enquadrar dues posicions de punteria (l'alça i el punt de mira) amb l'objectiu, i proporciona a més una visió molt més panoràmica dels voltants.

Desavantatges[modifica]

Les queixes més comunes dels usuaris habituals cap als marcadors estan principalment relacionades amb la seva durabilitat en combats perllongats. Aquests, són mitjanament resistents a cops lleus i condicions meteorològiques de pluja o neu, i funcionen amb eficàcia a qualsevol temperatura, però són sensibles a cops forts, arribant fins i tot a poder trencar-se.

Un altre factor d'importància és la durada de les bateries d'alimentació. Les seves prestacions varien però solen estar situades entre les 6 i les 40 hores de durada. En ocasions aquest ha estat un problema per als usuaris.

Vegeu també[modifica]

Categoria:Instruments òptics Categoria:Parts de les armes de foc