Usuari:Mcapdevila/WiMAX

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Wimax són les sigles de W orldwide I nteroperability for M icrowave A ccess (interoperabilitat mundial per accés per microones). És una norma de transmissió de dades utilitzant ones de ràdio.

És una tecnologia dins de les conegudes com a tecnologies d'última milla, és a dir l'bucle local que permet la recepció de dades per microones i retransmissió per ones de ràdio. El protocol que caracteritza aquesta tecnologia és el IEEE 802.16. Una de les seves avantatges és donar serveis de banda ampla en zones on el desplegament de cable o fibra per la baixa densitat de població presenta uns costos per usuari molt elevats (zones rurals).

L'únic organisme habilitat per a certificar el compliment de l'estàndard i la interoperabilitat entre equipament de diferents fabricants és el Wimax Forum tot maquinari que no compti amb aquesta certificació, no pot garantir la seva interoperabilitat amb altres productes.

Els perfils de l'equipament que hi ha actualment al mercat; compatibles amb WiMAX, són exclusivament per a les freqüències de 2,5 i 3,5 GHz com es pot comprovar a la base de dades de WiMax Fòrum.

Hi ha un altre tipus d'equipament (no estàndard) que utilitza freqüència lliure de llicència de 5,4 GHz, tots ells per a accés fix. Si bé en aquest cas es tracta de maquinari que no són inter operatiu, entre diferents fabricants (Pre Wimax, fins i tot 802.11a).

Hi ha plans per a desenvolupar perfils de certificació i d'interoperabilitat per a equips que compleixin l'estàndard IEEE 802.16e (el que possibilitarà mobilitat), així com una solució completa per a l'estructura de xarxa que integri tant l'accés fix com el mòbil. Es preveu el desenvolupament de perfils per a entorn mòbil a les freqüències amb llicència en 2,3 i 2,5 GHz.

Actualment es recullen dins de l'estàndard 802.16, hi ha dos variants:

Un d'accés fix , (802.16d), en el qual s'estableix un enllaç ràdio entre l'estació base i un equip d'usuari situat al domicili de l'usuari, Per l'entorn fix, les velocitats teòriques màximes que es poden obtenir són de 70 Mbps amb un ample de banda de 20 MHz, però, en entorns reals s'han aconseguit velocitats de 20 Mbps amb radis de cèl·lula de fins a 6 km, ample de banda que és compartit per tots els usuaris de la cèl·lula.

Un altre de mobilitat completa (802.16e), que permet el desplaçament de l'usuari d'una manera similar al que es pot donar en GSM/UMTS, el mòbil, encara no es troba desenvolupat i actualment competeix amb les tecnologies LTE, (basades en femtocèl·lules, connectades mitjançant cable), per ser l'alternativa per a les operadores de telecomunicacions que aposten pels serveis en mobilitat, aquest estàndard, en la seva variant "no llicenciat", competeix amb el WiFi IEEE 802.11 n, ja que la majoria dels portàtils i dispositius mòbils, comencen a estar dotats d'aquest tipus de connectivitat (principalment de la signatura Intel).

Característiques de WIMAX[modifica]

  • Distàncies de fins a 50 km, amb antenes molt direccionals i d'alt guany.
  • Velocitats de fins a 70 Mbps, 35+35 Mbps, sempre que l'espectre estigui completament net.
  • Facilitats per afegir més canals, depenent de la regulació de cada país.
  • Amplada de banda configurables i no tancats, subjecte a la relació d'espectre.
  • Permet dividir el canal de comunicació en petites subportadora (Dos tipus Guàrdies i Dades).

Calendaritzat d'WIMAX[modifica]

  • Unsolicited Grant Services (UGS)
  • Real-Time Polling Service (RTPS)
  • Non Real-Time Polling Service (nRTPS)
  • Best-Effort (BE)
  • Extended real-time variable rate (ERT-VR)

Evolució de WiMAX[modifica]

Descripció de l'estàndard
802.16 Utilitza espectre llicenciat en el rang de 10-66 GHz, necessita línia de visió directa, amb una capacitat de fins a 134 Mbps en cel de 2 a 5 milles. Suporta qualitat de servei. Publicat a 2002.
802.16a Ampliació de l'estàndard 802.16 cap a bandes de 2 a 11 GHz, amb sistemes nEls i LOS, i protocol PTP i PTMP. Publicat l'abril de 2003
802.16c Ampliació de l'estàndard 802.16 per definir les característiques i especificacions a la banda d 10-66 GHz Publicat el gener de 2003
802.16d Revisió del 802.16 i 802.16a per afegir els perfils aprovats pel WiMAX Forum. Aprovat com 802.16-2004 el juny de 2004 (L'última versió de l'estàndard)
802.16e vegeu també 802.16 que inclou la connexió de banda ampla nòmada per a elements portables de l'estil a notebooks. Publicat a desembre de 2005

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]