Usuari:Mireiagr/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Isak Chishi Swu[modifica]

Isak Chishi Swu (11 de novembre de 1929 - 28 de juny de 2016) va ser el president del Consell Nacionalsocialista de Nagaland (NSCN). Ell, juntament amb Thuingaleng Muivah i SS Khaplang, van exercir un paper decisiu en la creació del NSCN el 31 de gener de 1980 després d'oposar-se al "Acord de Shillong" signat pel llavors Consell Nacional Naga (NNC) amb el govern indi. No va poder assistir a l'històric Acord marc Naga signat el 4 d'agost de 2015 a causa de condicions de salut.

Vida primerenca[modifica]

Isak Chishi Swu va nàixer en 1929 en el llogaret de Chishilimi en l'antic districte de Naga Hills (ara districte de Zunheboto de Nagaland ). El seu pare, Kushe Chishi Swu, va ser el primer cristià i evangelista de la tribu Sümi Naga .

Va fer la seua educació inicial en American Mission School en Chishilimi, després va estudiar en Government High School, Kohima i es va graduar amb honors en Ciències Polítiques en St. Anthony's College, Shillong .

Moviment Naga[modifica]

Isak Chishi Swu es va unir al NNC en 1958 i es va exercir com a Secretari de Relacions Exteriors del grup. Sota el lideratge de Angami Zapu Phizo , el NNC va fer campanya sense èxit per la secessió del territori Naga de l'Índia i la creació d'un estat Naga sobirà. Després de convertir-se en secretari de Relacions Exteriors, va ser ascendit a vicepresident de NNC.

La divisió[modifica]

Isak Chishi Swu es va oposar a la signatura de l'Acord de Shillong per part del llavors Consell Nacional Naga (NNC) amb el Govern de l'Índia. Després d'un desacord, ell, juntament amb Thuingaleng Muivah i SS Khaplang, van dividir el NNC en una nova facció, anomenada Consell Nacionalsocialista de Nagaland (NSCN). Més tard es va tornar a dividir quan SS Khaplang va decidir separar-se i va crear la seua pròpia facció anomenada NSCN (K) a causa de les rivalitats de clan entre el poble Konyak de Nagaland i els Tangkhul Naga de Manipur .

Xarrada de pau de Naga[modifica]

Swu, Muivah i altres alts líders del NSCN (IM) van escapar a Tailàndia a principis de la dècada de 1990 després d'una repressió per part del govern de l'Índia. No obstant això, després d'obtindre una resposta positiva per a les converses de pau a través de l'intermediari MM Thomas , el llavors governador de Nagaland, el govern i NSCN van iniciar les converses de pau. Posteriorment, el Primer Ministre de l'Índia, PV Narasimha Rao, es va reunir amb Muivah, Swu i altres a París el 15 de juny de 1995. Al novembre de 1995, el llavors MoS (Assumptes Interns) Rajesh Pilot es va reunir amb ells a Bangkok. Posteriorment, el Primer Ministre HD Deve Gowda es va reunir amb ells en Zurich el 3 de febrer de 1997, al que van seguir reunions amb funcionaris a Ginebra i Bangkok. El Primer Ministre Atal Bihari Vajpayee es va reunir amb ells a París el 30 de setembre de 1998. El Govern de l'Índia va signar un acord d'alto-el-foc amb el NSCN (IM) el 25 de juliol de 1997, que va entrar en vigor l'1 d'agost de 1997. Més de 80 rondes de converses entre les dues parts es van celebrar posteriorment.

Mort[modifica]

Després de rebre tractament durant quasi un any en un hospital privat en el sud de Delhi, Swu va exhalar el seu últim sospir el 28 de juny de 2016. Tenia 86 anys.