Vés al contingut

Usuari:Pallares/Gojoseon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure


Al voltant del segle VI aC apareixen a les tombes de dolmen, així com als bols i copes domèstics, mercaderies de color vermell brunyit, fetes amb una argila fina rica en ferro i caracteritzades per una superfície llisa i brillant. [1]

Cultura del ferro[modifica]

En aquesta època, l'estat de Jin va ocupar la part sud de la península de Corea. Se sap molt poc sobre aquest estat, tret que va ser l'aparent predecessor de les confederacions de Samhan.

Cap al 300 aC, la tecnologia del ferro es va introduir a Corea des de l'estat Yan. El ferro es produïa localment a la part sud de la península el segle II aC. Segons els informes xinesos, el ferro de la part baixa del riu Nakdong es valorava a tota la península i Japó. [1]

Poesia [2][modifica]

Al llibre de gogeumju (古今 注) escrit per Cui Bao (崔 豹) del període Jin occidental, es diu que la poesia anomenada gonghuyin (箜篌 引) o gongmudohaga (公 無 渡河 歌) és d'origen Gojoseon. La poesia és la següent:

無 渡河 "No creuis el riu, amor meu".

竟 渡河 "El meu amor finalment va creuar el riu."

河 而死 "Ara que el meu amor s'ha ofegat"

何 奈 公 何 "No puc fer res".

Proto – Tres Regnes de Corea[modifica]

Nombrosos petits estats i confederacions van sorgir de les restes de Gojoseon, incloent Goguryeo, el regne de Buyeo, Okjeo i Dongye . Tres de les comanderies xineses van caure en mans de la resistència local al cap de poques dècades, però l'última, Nakrang, va continuar sent un important punt comercial i cultural fins que va ser destruït per l'expansió de Goguryeo el 313 dC.

Es diu que Jun de Gojoseon va fugir a l'estat de Jin, al sud de la península de Corea. Jin es va convertir en les confederacions de Samhan, els inicis de Baekje i Silla, continuant absorbint la migració del nord. Les confederacions de Samhan eren Mahan, Jinhan i Byeonhan . El rei Jun va governar Mahan, que finalment va ser annexionat per Baekje. Goguryeo, Baekje i Silla es van anar convertint gradualment en els Tres Regnes de Corea que van dominar tota la península cap al segle IV.

Notes[modifica]

  [[Categoria:Pàgines amb traduccions sense revisar]]