Usuari:Raulvazquez23

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Revista científica "La Abeja"[modifica]

1. Naixement[modifica]

La revista il·lustrada “La Abeja” neix a Barcelona l’1 de gener de 1862. Estava dirigida per Antonio Bergnes de las Casas, un filòleg i editor barceloní que exercia de catedràtic de francès i grec a la Universitat de Barcelona, de la qual també va ser rector des de l’any 1869 fins al 1875. La publicació tenia l’objectiu de mostrar la cultura i la forma de ser del poble germànic als espanyols sense haver de passar pels francesos, els quals actuaven com a filtre fins aleshores. D’aquesta manera, s’apropava, de forma directe, la cultura d’Alemanya a Espanya.


Tal com podem llegir al primer número de la revista, els autors escrivien aquestes paraules: “Despréndese fácilmente de lo dicho el objeto que nos hemos propuesto con esta publicación, la cual constará sobre todo de pasajes, mas o menos ampliados, de los escritores alemanes que, llevados de su amor a la humanidad, han echado sobre sus hombros la no fácil tarea de servir de metódicos y acabados, sino apuntes preciosos y concisos, con imágenes y descripciones del universo; y estos cuadros presentarán a la vista, en lo aislado, lo grande y el conjunto, y en lo particular, lo universal; por cuanto en ellos aparece el Divino Autor de todo lo criado. Nuestra tarea, por lo visto, no puede ser más modesta, ni tampoco nos atreveríamos a más. Imitaremos a la abeja diligente, que va volando de flor en flor para libar el néctar más precioso, según se expresa Isócrates en el epígrafe que nos sirve de lema”. A partir d’aquest fragment de la revista ja podem conèixer la temàtica d’aquesta i el seu objectiu: escriure, a partir d’autors alemanys, sobre l’univers i tot allò que l’envolta. Els creadors de la publicació creien que La Abeja podria ser molt útil a l’àmbit educatiu on professors i estudiants tindrien l’oportunitat de trobar materials més nous, moderns i propers.


La Abeja es va començar a publicar en format tradicional i amb una periodicitat anual irregular. Es desconeix el seu preu. Tot i la seva desaparició durant alguns anys, la publicació va agafar molta popularitat a Barcelona.

La Abeja
Títol La Abeja
País Espanya
Publicació Barcelona
Fundació 1862
Fundador i Director Antonio Bergnes de las Casas
Fi de publicació 1870
Periodicitat Irregular
Idioma Castellà
ISSN 1889-1799

2. Història[modifica]

La revista es va distribuir anualment durant dos períodes amb un total de sis publicacions. D’una banda, a partir del 1862 i fins al 1866 i, d’una altra banda, al 1870, quan es va publicar per darrer cop. La Abeja, com hem dit anteriorment, estava dirigida per Bergnes de la Casa. Va ser editada a Barcelona i significava una gran empenta per a la introducció de la cultura alemanya a Espanya, on hi havia un gran desconeixement d’aquesta.


La literatura i la ciència també eren molt presents a la publicació amb diverses entrades. Per un costat, trobàvem obres literàries traduïdes completament a l’espanyol i, per l’altre, articles divulgatius de caràcter científic o de les teories evolucionistes de Jean-Baptiste Lamarck, un naturalista francès que defensava la idea de l’evolució dels éssers vius. Seguidament, també es podien llegir seccions on es parlava de fauna, concretament d’algunes espècies exòtiques, i seccions biogràfiques de grans personatges històrics, científics, artistes... com ara Alexander Humboldt, un naturalista i explorador alemany. Paral·lelament, la revista comptava també amb una gran secció sobre geografia, on es parlava dels llocs més exòtics del planeta, de diferents països d’Europa i dels monuments més importants d’Espanya. Tot aquest conjunt de seccions conformava la revista, amb un objectiu principalment de divulgació. La ciència i la literatura són dues matèries essencials per entendre el món i per conèixer la història i el desenvolupament de la societat. Per això, la revista es caracteritzava per la gran quantitat d’articles científics i literaris.

3. Final[modifica]

Finalment, l’any 1870 es va publicar per darrer cop la revista. Els autors van finalitzar la sisena edició amb aquesta advertència: “Motivos poderosos e invencibles, nos obligan a suspender indefinidamente la publicación de esta Revista. Podríamos referirlos porque no son secretos para muchos que conocen el estado intelectual y moral de nuestra patria, pero su relación seria por demás triste y amarga, y preferimos callarla. Hemos luchado con fe y constancia por mucho tiempo; hemos sacrificado gustosos el reposo y los intereses para llevar adelante nuestra idea; pero rendidos, tenemos que abandonarla y enmudecer con hondo sentimiento propio y de un reducido número de persones amantes del saber que constantemente nos han alentado y que con nosotros nos deploran y están convencidas de que es imposible aclimatar en España publicaciones de la índole de nuestra Revista”. Per tant, segons aquestes paraules, desconeixem el motiu pel qual es va deixar de publicar aquesta revista.


Tot i això, creiem que pot estar causat pels grans esdeveniments que van marcar aquell any. D’una banda, el moviment obrer que s’estava donant a Espanya, tal com passava a molts altres països i, d’una altra banda, la Guerra de Cuba o els problemes amb el General Juan Prim, dos grans fets que van desmoralitzar a la societat espanyola. Això va portar a una alta tensió social als carrers i també a les institucions.  

4. Directors, redactors i col·laboradors[modifica]

El fundador i director de la revista, Antonio Bergnes de las Casas, va comptar amb l’ajuda d’altres professors companys seus de la Universitat de Barcelona per a la redacció de la revista, com ara Antonio Rave, catedràtic en Física; Antonio Sánchez Comendador, catedràtic en mineralogia i zoologia; i Juan Fort i Guitart, traductor d’alemany, el qual va permetre la traducció de la majoria de textos de la revista, que eren d’autors germànics. El director també va poder col·laborar amb Miguel Guitart i Buch, doctor en Medicina, el qual escrivia articles sobre l’anatomia y el funcionament de les parts del cos humà.

5. Bibliografia[modifica]

Camós Cabeceran, Agustí (1997. “La difusión de la teoría evolucionista de Lamarck en la revista La Abeja (1862-1870) de Barcelona”. Centre d'Estudis d'Història de les Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona.

6. Enllaços[modifica]

-La Abeja a l’ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues)

-La Abeja a l’Hemeroteca Digital de la Biblioteca Nacional d’Espanya.

-La Abeja a la Biblioteca Pública del Estado en Cuenca, que guarda sis publicacions de la revista entre els seus fonts històrics.  

-Antonio Bergnes de las Casas a Viquipèdia