Usuari:Vallue/prova2

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Ingrid Elizabeth Newkirk (nascuda l'11 de juny de 1949) és una benestarista animal britànica, presidenta de People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), l'organització més gran del món per als drets dels animals. És autora de diversos entre els quals hi trobem: Making Kind Choices (2005) i The PETA Practical Guide to Animal Rights: Simple Acts of Kindness to Help Animals in Trouble (2009). Newkirk treballa per al moviment de protecció dels animals des del 1972. Sota el seu lideratge durant la dècada de 1970, com a primera dona lliuradora del districte de Columbia, es va aprovar la legislació per crear la primera clínica esterilitzadora a Washington, DC, així com un programa d'adopció i el finançament públic de serveis veterinaris, que la va portar a estar entre els escollits el 1980 com a Washingtonians de l'Any. Es atea.[1]

Newkirk, va fundar PETA el març del 1980 amb el seu company activista pels drets dels animals Alex Pacheco. Van arribar a l'atenció pública el 1981, durant el que es va conèixer com el cas dels Silver Spring Monkeys, quan Pacheco va fotografiar 17 micos macacs d'experimentació a l'Institute of Behavioral Research de Silver Spring, Maryland . El cas va provocar la primera batuda policial als Estats Units contra un laboratori d'investigació animal i una modificació el 1985 de l'llei de benestar animal . Des de llavors, Newkirk ha dirigit campanyes per aturar l'ús d'animals en proves de xoc, ha convençut les empreses de deixar de provar cosmètics en animals, ha pressionat per obtenir més estàndards de benestar de la indústria càrnia i ha organitzat investigacions encobertes que han conduït a sancions governamentals contra empreses, universitats., i animadors que fan servir animals. .[2] És coneguda, en particular, per les trucades mediàtiques que organitza per cridar l'atenció sobre qüestions de protecció dels animals. En el seu testament, per exemple, ha demanat que la seva pell es converteixi en carteres, els peus en paraigües i la carn en "Newkirk Nuggets", per després fer-la a la brasa a la barbacoa. "Som una premsa prostituïda completa", va dir a The New Yorker el 2003: "És la nostra obligació. No valdríem res si fóssim educats i no féssim onades ". [3]

Tot i que PETA adopta un enfocament gradualista per millorar el benestar dels animals, Newkirk segueix apostant per posar fi a l'ús dels animals i la idea que, com diu l'eslògan de PETA, “els animals no són nostres per menjar, portar, experimentar o utilitzar per entretenir-se”. [3] Alguns abolicionistes dels drets dels animals, sobretot Gary Francione, han criticat PETA i han anomenat a aquesta i a altres grups "els nous benestaristes". . Alguns membres del moviment de defensa dels animals han respost que la posició de Francione és innecessàriament divisiva. . Newkirk també ha estat criticada pel seu suport a les accions dutes a terme en nom del Front d'Alliberament Animal. La posició de Newkirk és que el Moviment d'alliberament animal és revolucionari i que "pensadors poden preparar revolucions, però els bandits han de dur-les a terme". El mateix PETA, però, "manté un credo de no-violència i no propugna accions en les quals qualsevol persona, humana o no humana, sigui ferida". . Newkirk i PETA també han estat criticades per haver eutanatsiat molts dels animals portats als refugis de PETA, incloses mascotes sanes, i oposició a tota la noció de mascotes, i la seva postura que "No hi ha cap base racional per dir que un ésser humà té drets especials. Una rata és un porc és un gos és un nen ", a més de veure aparentment l'eradicació com un objectiu. PETA ha respost a aquesta línia de crítica.

Bibliografia[modifica]

  1. Galkin, Matthew (2007). I Am An Animal (HBO documentary). Event occurs at 17:19. I'm an atheist. I don't believe in God. I believe that the horrors in this world could not ever have been created by a loving God. I believe in kindness, I believe in personal responsibility, and I believe in being decent to people.
  2. Per la Safeway story, vegeu "After losing 'Shameway' label, Safeway now praised by PETA", Business Times, febrer 22, 2008. Exemples d'investigacions encobertes: For University of Pennsylvania, see Carbone, Larry. What Animals Want: Expertise and Advocacy in Laboratory Animal Welfare Policy. Oxford University Press, 2004, p. 90. Rudacille, Deborah. The Scalpel and the Butterfly: The Conflict between Animal Research and Animal Protection. University of California Press 2000, pp. 145–147. For Bobby Berosini, see Hearne, Vicki. Can an ape tell a joke?, Harpers, novembre 1, 1993. "High court throws out $4.2 million judgment animal trainer won in libel, privacy suit"Archived 2011-06-11 at the Wayback Machine, The Reporters Committee for Freedom of the Press, febrer 22, 1994, consultat el juny 26, 2010, and "PETA v. Bobby Berosini" Archived 2011-07-19 at the Wayback Machine, Supreme Court of Nevada, maig 22, 1995, consultat el juny 28, 2010.
  3. 3,0 3,1 Specter, Michael. "The Extremist: The woman behind the most successful radical group in America", The New Yorker, abril 14, 2003.