Via daurada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La via daurada, en l'accés obert, és la via que utilitzen les revistes que proporcionen accés lliure, gratuït i permeten de reutilitzar i difondre sense restriccions els articles publicats. L'article i el seu contingut relacionat estan disponibles de forma gratuïta i sense restriccions d'accés al lloc web de la publicació des del primer moment. Sovint, per publicar documents en aquest tipus de revistes, a causa que no hi ha ingressos per les subscripcions, el més habitual és que els autors hagin de finançar els costos de publicació d'article (en anglès, Article Processing Charges – APC), que en molts casos estan en l'ordre dels milers d'euros, i fan valer els drets d'explotació dels documents a través de les llicències Creative Commons. Els exemples més coneguts són les publicacions de BioMed Central i Public Library of Science (PLoS). El principal mecanisme per localitzar aquestes revistes és el "Directory of Open Access Journals (DOAJ)", un directori gestionat per la comunitat té com a missió augmentar la visibilitat, l'accessibilitat, la reputació, l'ús i l'impacte de les revistes acadèmiques d'investigació d'accés obert, revisades per experts i de qualitat.[1][2][3]

Referències[modifica]

  1. «Tipos de Open Access: diferencias entre la “vía verde” y la “vía dorada”». Elsevier, 19-03-2019. [Consulta: 17 juliol 2021].
  2. «Open Access: la vía verde, la vía dorada y la vía híbrida: Las revistas de acceso abierto dorado (“golden open access”)». Iniciativa Aporta. Ministeri d'Economia i Empresa, el Ministeri de Política Territorial i Funció Pública i l'Entitat Pública Empresarial Red.es, 26-11-2019 [Consulta: 17 juliol 2021].
  3. «Ciència oberta: coneixes les diverses vies de publicació dels resultats de la recerca en accés obert?». ConsCiènciaUrl. Butlletí de recerca i divulgació científica. [Consulta: 17 juliol 2021].