Videojoc per a telèfon mòbil

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Videojoc per a mòbil)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un videojoc per a mòbil és un videojoc que és desenvolupat per jugar-se en telèfons mòbils, PDA, ​​smartphones i dispositius mòbils. Això no inclou videojocs jugats a videoconsoles portàtils com la PlayStation Portable o la Nintendo DS.[1]

Programació[modifica | modifica el codi]

Els videojocs per a mòbil són desenvolupats usant tecnologies com J2ME (Java2 Micro Edition) de Sun Microsystems,[2] Brew de Qualcomm (Binary Runtime for Wireless) o " ExEn" d'Infusion (Execution Environment). Hi ha altres plataformes disponibles com Symbian OS però no són tan habituals, per la seva incompatibilitat entre dispositius.

Els videojocs per a mòbil tendeixen a ser d'àmbit molt petit i sovint es basen a oferir una bona jugabilitat tot i no tenir uns gràfics sorprenents. Això es deu a la falta de potència del processador dels dispositius, encara que moltes vegades és la pròpia técnología sobre la qual es programa la qual realment limita l'aplicació.

Història[modifica | modifica el codi]

A la fi de la dècada del 1990 els telèfons mòbils encara eren aparells que només servien per trucar. Alguns fabricants com Nokia van decidir oferir algun tipus d'entreteniment en aquests petits dispositius que tenien botons i una pantalla LCD en blanc i negre, companyies com Nokia o Philips van introduir petits jocs basant-se en les primeres Màquina recreativa i videoconsoles de principis dels 80; mai van pensar que això revolucionaria el món dels videojocs portàtils. Aquests jocs van ser evolucionant i alguns oferien la possibilitat de desbloquejar nivells pagant l'operador o connectant-se a Internet. Mentrestant, al Japó es van llançar els primers mòbils programables amb tecnologia Java I-mode paradoxa. Fins a aquest moment els videojocs en els mòbils estaven integrats en el telèfon i programats directament en codi màquina i gravats en la memòria ROM del mòbil, però amb els mòbils programables, hi havia una zona de memòria on es podien gravar dades, i es podia utilitzar un llenguatge de desenvolupament com Java i un cable USB o una connexió a Internet per introduir el programa al mòbil. La finalitat d'això era el desenvolupament de petites aplicacions tipus calculadores, notes, i no videojocs. Però tot i així algunes empreses com la francesa Gameloft van desenvolupar videojocs en blanc i negre per a aquestes petites pantalles i van resultar un èxit. Els mòbils van ser evolucionant i amb ells la memòria, potència i els llenguatges de programació dels mateixos, Symbian OS, J2ME 2.0, paradoxa 05/01 ... Actualment el mercat dels videojocs per a mòbils és més gran que qualsevol altre mercat de videojocs portàtils, tenint xifres de vendes elevades. Com aplicacions per al futur s'esperen videojocs en 3D i videojocs en xarxa a través de telèfon o Wi-Fi o Bluetooth.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Ernest Adams. Fundamentals of Game Design. New Riders, 2010, p. 81–. ISBN 978-0-321-64337-7 [Consulta: 16 octubre 2012]. 
  2. Carol Hamer. Creating Mobile Games: Using Java ME Platform to Put the Fun into Your Mobile Device and Cell Phone. Apress, 16 August 2007. ISBN 978-1-59059-880-1 [Consulta: 16 octubre 2012]. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]