Viquipèdia:La taverna/Arxius/2004/Setembre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Plantilles a la portada

He creat la plantilla {{directori}} amb la intenció de posar-la a la portada i substituir el directori que hi ha ara. A la Viquipèdia en anglès han observat que normalment, la gent que es dedica a fer sabotatges són gent de passada i que per tant no sap com rutlla el projecte, de manera que posar plantilles a la portada els permet que qualsevol que les sàpiga fer anar les pugui modificar amb un mínim de sabotatges. És d'aquesta manera, que posen cada dia informació diferent a la portada. A més, hi he introduit alguns canvis -ja em direu que us sembla-. He pensat que per al directori potser estaria millor que enlloc d'enllaçar a la pàgina dels articles, s'enllaci cap a les categories. Llull 17:06 2 set, 2004 (UTC)

També estava pensant que posant a la portada una plantilla del tipus {{Fets destacats de {{CURRENTDAY}} de {{CURRENTMONTHNAME}}}} (per dir un nom) Podríem anar renovant l'aspecte de la portada a diari. Per a això, hauríem de crear plantilles del tipus Template:Fets destacats de 5 de setembre, i quan arribès el dia el contingut es modificaria auromàticament. Com que ja tenim dades en els 365 dies de l'any, no ens hauria de costar tant copiar i enganxar el text per fer aquestes plantilles. Què us sembla? Llull 20:47 2 set, 2004 (UTC)

He creat una pàgina amb les idees que que deia a Usuari:Llull/Laboratori:Portada. A mi m'agrada més el resultat que el que hi ha ara. Proposo copiar-ne el codi a la portada. ¿Algú en contra? Si hi veieu defectes, penseu en què es pot arreglar facilment amb les plantilles, tot i que es posi en una portada amb una edició blocada. Llull 20:24 3 set, 2004 (UTC)
Em sembla be i la nova portada queda millor. El problema que hi veig es el de la coordinacio entre les pagines de dies de l'any i les d'efemerides. D'acord que copiar-les una vegada es factible, pero el que pot ser horroros es haver d'actualitzar dues planes diferents cada vegada que s'afegeix un nou esdeveniment (i a mes l'article de l'any corresponent). No es pot automatitzar d'alguna manera, si igualment el contingut es semblant ? Com s'ho fan a la versio anglesa ?

Xevi.

Bé, és que en les efemèrides de la portada només hi poses 5 esdeveniments com a molt (no n'hi enten gaire més), per tant, no cal actualitzar cada cop. De fet, si ningú ho toquès, les que hi ha anirien rotant indefinidament sense necessitat de tocar-les en any. Ara bé, si introdueixes una dada nova a la portada per què n'anem escasos, doncs la poses també al dia i a l'any, però no em sembla tant d'esforç. En aquest sentit no hi veig problema.
PD. No et passa que quan intentes editar aquesta secció de la pàgina se t'edita la secció superior? Llull 20:52 3 set, 2004 (UTC)

Font Sense copyright de la UIB

He trobat un lloc per obtenir tota classe de documents digitals, sembla estar en construcció, i no hi diu que tingui copyright. Ho posaran més tard? de moment no ho posa. [1]

Això no vol dir res. Podria tenir drets anunciats en el mateix web per una organització superior com la universitat. Hi ha un e-mail de contacte. Si t'interessa res del que tenen els pots consultar si donen permís per copiar-ho o què. Llull 20:07 7 set, 2004 (UTC)

Conjugacions al viccionari

He creat una plantilla que permet crear automàticament totes les formes verbals d'un verb regular de la primera conjugació -menys els que acaben en c o qualsevol altre lletra que modifiqui l'arrel en conjugar-se-. ¿Hi podeu fer un cop d'ull si hi manca res o cal arreglar alguna cosa (és posible que m'hagi fet un garbuix amb el castellà)? Llull 15:59 4 set, 2004 (UTC)

Ja he creat plantillas per conjugar automàticament els verbs de la primera conjugació que acaben en -car, -gar, -jar i -çar, a part de les normals de la primera conjugació. No m'atreveixo a fer plantilles de la segona i tercera conjugació ja que he perdut el llibre dels verbs conjugats -el típic d'en Xoriguera- i són molt irregulars. Dubto si introduir-hi notes automàtiques a peu de pàgina sobre variacions dialectals (Canto -> cante, cant, canti, càntut, càntuc) també creades automàticament. Llull 17:04 8 set, 2004 (UTC)

Dialectes

A alguns textos no editables (per exemple, el d'esborrany), apareixen "això" i "aquí". El català oriental confón freqüentment aquests dos mots amb "açò" i "ací". El català clàssic, i molts dialectes actuals, conserven els tres nivells (ací, aquí, allà) i (açò, això, allò). Pense que per als textos matrius de la viqui s'hauria de fer servir un estàndard més neutre i no tan oriental i fins i tot barceloní. Després en cada article es pot fer servir el dialecte que es vulga. I no m'entengueu malament per favor, l'ús d'"ací" i "açò" és recomanat per l'IEC.

Que jo recordi, quan vaig traduir la Viquipèdia vaig posar "ací" a tots els llocs on jo diria "aquí". També vaig posar cercar a tots els llocs on diria buscar, per si t'interessa saber-ho. Pots anar cercant tots els missatges on creus que hi hauria d'anar un canvi, enlloc de fer un suggeriment gerenal per què desprès l'administrador s'endugui la feina. No em sona, però que avui en dia existeixi algun dialecte que faci distincions entre ací i aquí. Llull 08:55 8 set, 2004 (UTC)

Buscar continguts a la Viquipèdia.

Holes! Volia preguntar si hi ha alguna màquina de búsqueda a la Viquipèdia que ens permeta trobar continguts, entre altres dades (noms d'articles, continguts dels articles, discussions, historial, etc... que continguen la cadena de text demanada). He vist que hi utilitzeu el Google, però no sé fins a quin punt realment des d'una búsqueda externa es revisa tot el que hi ha. Pel que he vist, la caixa de "cerca" només et diu si hi ha algun article el nom del qual coincidisca exactament amb la cadena de text demanada. Quins recursos de búsqueda tenim? --Joanot 22:52 8 set, 2004 (UTC)

Teòricament, el cercador hauria de ser capaç de trobar qualsevol paraula de dins l'enciclopèdia -de fet, a l'inici ho feia-, però hi ha el problema que mes rere mes, el nombre d'usuaris del projecte no para d'incrementar-se bojament (ara mateix, Alexa diu que és la web 585 més visitada d'internet), i els servidors, per més que en comprin un rere l'altre, mai donen l'abast i sempre arriben quan el cable ja està practicament altre cop saturat. Cercar en el projecte -i moltes altres funcions que estan dehabilitades- consumeix molt, i per això està -en teoria temporalment, però no hi ha previsions de recuperar-ho- deshabilitat. I per això es fa servir el Google, que cerca a dins de tots els articles, però amb el defecte que triga cert temps a actualitzar el contingut -no hi veuiràs res que faci pocs dies que hagis publicat-. Llull 11:50 9 set, 2004 (UTC)

Ara no hi res

Ara no hi res, mirau les altres wikis, per veure com ho tenen.

Plàcid Pérez Bru 09:50 11 set, 2004 (UTC)

Comunicat de premsa

La Viquipèdia està a punt de llençar un comunicat de premsa sobre el milió d'articles al que s'està a punt d'arribar -falten menys de 20.000 i es creen més de 3.000 articles al dia-. El comunicat és aquí i s'està traduint a diferents llengües perquè pugui ser facilment difòs en els mitjans de comunicació. si a algú li interessa, ja ho sap. Llull 16:43 11 set, 2004 (UTC)

ja està traduit al català (vegeu Viquipèdia:Notes de premsa. Caldria actualitzar la portada, i substituir l'enllaç al comunicat pel llistat de notes de premsa. Potser tb caldria fer-hi un avís temporal sobre l'article 1.000.000 durant uns dies. Xevi.
En Plàcid va substituir fa dies el text de la portada per enllaçar cap aquest article, però pensa que com que ara la portada va per plantilles ho podries haver fet tu mateix sense impediments. El mateix si vols posar un avís del milió d'articles en un cartell a la part superior del directori, per exemple. Llull 17:25 18 set, 2004 (UTC)
No, ho acabo de comprovar i continua enllassant nomes al 1er comunicat de premsa. Quin es el template que cal editar ? Xevi.
Potser estem mirant enllaços diferents. Jo em refereixo a un -discret, s'ha de dir- que s'anomena Nota de premsa. En aquest cas si vols modificar aquesta secció, la plantilla d'anomena viquienllaços. Llull 17:54 18 set, 2004 (UTC)

Nou projecte: WikiSpecies

Sembla ser que s'està provant la creació d'un nou projecte: WikiSpecies

Per més que em llegeixi les PMF no entenc la necessitat de crear-lo al marge de l'enciclopèdia i quina mena de contingut diferent tindrà, però aquí està. Llull 13:23 18 set, 2004 (UTC)

Aquí hi ha una nota del Jimbo Wales, però tampoc entenc gaire què vol dir: sembla que es vulgui fer una wiki especialitzada per a biòlegs però, a l'hora que es demana que no es converteixi en un fork, també sembla que considera que la Viqui és una enciclopèdia generalista i que hi ha coses que no hi tenen cabuda. Era aquesta la filosofia de la Viquipèdia? La veritat és que per no voler forks últimament no paren de crear-se projectes germans (wikiversity, wiktionary, wikisource...). En fi, paciència... Salut, -- pieter 16:18 18 set, 2004 (UTC)
No sé què vol dir fork. Els altres projectes no són nous, tenen el seu temps i en aquest cas trobo encertades les raons que van dur a les seves creacions. Llull 17:11 18 set, 2004 (UTC)
Literalment, una forca. Menys literalment, una bifurcació. EL és un fork d'es:, per exemple.
A mí també em semblen raonables les raons de l'existència del viccionari, de la viquiversitat, etc.; el que no m'agrada és que no hi hagi una comunicació "directa" entre la wiki i aquests. Salut, -- pieter 17:54 18 set, 2004 (UTC)
No em conec el codi, però sí que hi ha una mena de comunicació directa mitjançant codis semblants al d'enllaços interidioma. Llull 18:01 18 set, 2004 (UTC)

1 milió d'articles!!!!

Semblaria ser que ja s'ha arribat a la mítica xifra del milió d'articles i que dilluns es donarà l'ordre d'informar-ne als mitjans de comunicació. Llull 17:11 18 set, 2004 (UTC)

La qual cosa vol dir per cert que aquesta versió té el 0'8% del total dels articles ja que avui hem arribat a l'article 8.000. Una bona xifra si pensem que 10 milions (inflant la xifra) de catalanoparlants representen el 0'16% de la població mundial. Llull 20:25 18 set, 2004 (UTC)
Vinga! Anem-hi pels 10 kilos d'articles abans que acabe l'any 2005!! Podem aconseguir-ho perfectament. Hehehe. --Joanot 03:49 20 set, 2004 (UTC)
Renoi, jo pensava aconseguir-ho abans d'acabar el 2004. Llull 08:03 20 set, 2004 (UTC)
Ups! Es que els dits em ballaven mig adormits. Sí, sí, abans d'acabar el 2004. --Joanot 08:29 20 set, 2004 (UTC)
Objectiu: 10.000 articles
Estat actual: 750.858 articles creats.

La Taverna

Això de la taverna ho tenim malament, i no som els únics (en la wiki castellana també ho tenen així): a la wiki anglesa tenen a navegació "comunity portal" [2], i en el que seria l'equivalent de la nostra taverna hi ha el "village pump" [3] amb unes estructures molt més elaborades que el que tenim ací.

Plàcid Pérez Bru 21:44 19 set, 2004 (UTC)

Jo no crec que ho tinguem malament. Simplement, pocs que som, no ens podem permetre tenir gaires virgueries. Llull 08:41 20 set, 2004 (UTC)

Topònims

No sé vosaltres, però des del començament que jo m'he fet un garbuix de ca l'ample amb els topònims, sobretot en la part referent dels articles. He trobat aquesta pàgina prou interessant: http://www.bibiloni.net/toponimia/ que ajuda a fer-se'n una idea amb el defecte de què si l'article és o no part del topònim (si és un topònim A, B o C) segueix sent subjectiu. Per això recomano que es triï la forma que es triï es redireccioni des de l'altra.

Sovint també tenim problemes amb quin és el nom oficial d'un lloc en català. Per això he trobat els nomenclàtors de Catalunya, Balears i València:

No sé si tot això podria enllaçar-ne en alguna part del llibre d'estil. Llull 21:41 23 set, 2004 (UTC)

Ortografia i normes

Seria interessant que un grup de gent es dediqués a corregir els articles de la Viquipèdia. És una feina cansada però entre diverses persones es pot anar fent. Ho dic perquè hi ha una gran quantitat d'articles amb faltes, i ja que no és possible passar-hi un corrector ortogràfic, s'haurien d'anar repassant. Jo mateix m'ofereixo voluntari per anar corregint el que vegi (crec recordar que hi havia una llista d'articles, podríem definir de quina lletra a quina altra corregeix cadascú), o el nombre d'articles que corregim. D'altra banda, seria interessant afegir una pàgina on s'expliqués com utilitzar plantilles i quines hi ha disponibles (ho he buscat però no ho he trobat, potser no ho he fet bé...) També he estat mirant les dades d'algunes poblacions i no estaria malament adaptar el format numèric al SI (indicació de milers: espai, decimals: punt o coma -en el nostre cas coma-). No sé si es pot fer alguna mena dscript' per arreglar-ho, però si més no estaria bé fer-ho a partir d'ara. Res més, ho sento si alguna cosa ja s'ha tractat, i no sé si aquest lloc és el més correcte per parlar d'això. Ereza 15:17 25 set, 2004 (UTC)

Desgloso les respostes:
  • Sí que és el lloc correcte per parlar d'això.
  • La Viquipèdia és teva, si vols pots només arreglar l'ortografia. Si vols pots només arreglar les categories o afegir enllaços interidioma.
  • No cal organitzar-se en grups per això. A més cada dia s'afegeixen articles nous, si corregeixes alfabèticament et trobaràs que a darrere se te'n creen nous. El que jo faig és mirar a diari les pàgines de creació recent.
  • Tot el que tenim sobre plantilles és o hauria de ser a la Categoria:Plantilles.
Hi ha un problema sobre ficar-hi el codi [[Categoria:Plantilles]] als articles que ara comencen per Template: i que són plantilles. És que quan invoques la plantilla dins d'un altre article, al text wiki de l'article també hi afegiria [[Categoria:Plantilles]], i per tant l'article també estaria categoritzat com a plantilla encara que no ho siga. Em sembla que hi ha d'haver una pàgina especial per al que tu demanes. --Joanot 20:15 5 oct, 2004 (UTC)
Perdona, però no et segueixo. Què volies fer, posar un enllaç cap a una pàgina de de com van les plantilles a cada una d'elles? Llull 05:34 6 oct, 2004 (UTC)
  • No vaig cap necessitat de corregir les dades al distema internacional, ja que en català una coma sempre és una marca de decimals i el punt de milers. Jo ho deixaria com està ara per què ho veig com a feina en va. Llull 10:19 26 set, 2004 (UTC)
Entesos... Aniré fent com millor em vagi. Gràcies per l'ajuda ;) Ereza 16:10 26 set, 2004 (UTC)