Viquiprojecte:Arqueopèdia/proposta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Context[modifica]

Arqueopèdia[modifica]

Arqueopèdia és un projecte impulsat per el Museu d'Arqueologia de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona-CORE de Patrimoni, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), el Museu de Gavà, la Biblioteca de Gavà, el Museu d'Història de Sabadell, el Museu Comarcal d'Arqueologia de Banyoles i Amical Wikimedia que pretén oferir un paraigües sota el qual desenvolupar diverses iniciatives orientades a millorar els articles relatius a l'arqueologia a Catalunya, ja sigui des de l'àmbit de la recerca, la docència, la didàctica patrimonial o la difusió (historiografia, peces singulars, jaciments, etc.).

Viquipèdia[modifica]

Després de 15 anys d'existència, la majoria d'internautes fem servir la Viquipèdia molt sovint, i més encara quan estem realitzant estudis reglats. Viquipèdia és una porta d'entrada al coneixement, un lloc estructurat, en la nostra llengua, que ens permet fer­-nos una idea general d'un tema en particular.

La clau del seu èxit és que es basa en un programari obert, que permet que tothom pugui editar i actualizar-ne els continguts. Només cal citar una publicació de referència per poder validar la informació afegida. La Viquipèdia és una enciclopèdia elaborada col·laborativament per alguns dels seus lectors. Molts usuaris milloren constantment els articles: s'hi realitzen milers de canvis que s'enregistren íntegrament en els historials de cada veu i que es poden veure a la pàgina de canvis recents. Tots els articles sempre són millorables: corregint faltes d'ortografia o de gramàtica, millorant la redacció, ampliant el contingut i millorant les referències bibliogràfiques.

Els articles de la Viquipèdia estan escrits per voluntaris que han dedicat part del seu temps lliure a compartir el seus coneixements amb la resta del món en la seva llengua i de manera desinteressada.

La Viquipèdia és una síntesi de coneixement existent. Un article de la Viquipèdia és un recull general de la informació existent i publicada d'un tema en particular. Cal resumir i citar la informació, sense copiar, és clar, ja que els llibres tenen drets d'autor.

Els articles de la Viquipèdia[modifica]

Un bon article de la Viquipèdia hauria de:

  1. L’article ha de començar amb una definició c​lara del concepte del títol. El concepte apareix sempre en negreta al principi de la primera frase.
  2. El text ha de tenir estil de llengua formal​, amb un to enciclopèdic, i estar escrit en tercera persona. No es poden afegir opinions personals.
  3. El text ha de reflectir els diferents punts de vista​ de manera equilibrada. Si, per exemple, escriviu sobre un tema polèmic, cal que reflectiu tots els posicionaments al respecte.
  4. L’article ha d’aportar informació suficient per a un lector sense coneixements previs​ del tema.
  5. L’article ha d’estar estructurat​ en diferents seccions i ha de tenir un fil conductor. No es tracta de fer una llista d’enunciats, cal generar un relat.
  6. La informació ha d’anar ​referenciada, ​​mencionar fonts fiables (publicades i sense conflicte d’interessos amb el tema que es tracta). És a dir, no es pot agafar el web d’una empresa per parlar de la mateixa empresa, sinó que caldria cercar articles de premsa, revistes especialitzades, etc.
  7. Sempre que es pugui, l’article ha d’incloure imatges​, però recordeu que només es poden afegir imatges que tinguin una llicència lliure CCBYSA o superior.
  8. Si heu millorat un article existent, el resultat ha d’integrar la informació​ que ja hi havia amb la que heu afegit després. Cal mantenir la coherència del relat.
  9. El text inicial sempre és una introducció d​’un o pocs paràgrafs on apareix el més important que es tracta després amb més extensió.
  10. Cal que inseriu enllaços interns als conceptes més importants o que permeten ampliar la informació, per tal de facilitar la navegació als lectors.

Participants[modifica]

  • Amical Wikimedia: és una organització independent i sense ànim de lucre fundada el 2008 i reconeguda oficialment com a organització temàtica per la Fundació Wikimedia des de 2013. L'ens promou principalment la Viquipèdia, enciclopèdia lliure escrita per voluntaris, i la resta dels projectes germans mantinguts per la Fundació Wikimedia. L'entitat té com a objectiu que la suma de tot el saber humà estigui disponible lliurement en català, i que tot el coneixement sobre la cultura catalana sigui accessible per tothom en qualsevol llengua
  • MAC: És un museu nacional que té com a objectiu la conservació, investigació i divulgació dels vestigis arqueològics a Catalunya, que il·lustrin els diferents períodes històrics compresos entre la prehistòria i l'època medieval. Va sorgir arran de la llei de museus de 1990 i és un museu en xarxa format per un conjunt de diferents seus i jaciments, repartits per tota la geografia catalana.
  • Arqueoxarxa: representa, juntament amb la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya, la Xarxa de Museus Etnològics i la Xarxa de Museus d'Art, una de les xarxes territorials que s'encarreguen de la gestió i difusió, en aquest cas, dels museus d'arqueologia, equipaments i els jaciments arqueològics del territori català. Va ser creada oficialment l'any 2010.
  • UAB: La Universitat Autònoma de Barcelona és una universitat pública catalana creada el 1968.La major part dels seus centres docents i serveis són al Campus de Bellaterra, situat a Cerdanyola del Vallès(Vallès Occidental). El curs 2015-2016 compta amb 13 facultats i escoles, una vuitantena de titulacions de grau, 12 biblioteques, més de 200 grups d'investigació i una seixantena de centres i instituts d'investigació. La UAB acull 226 grups de recerca, 57 departaments, 45 instituts i centres, així com 5 hospitals, que tenen una intensa activitat investigadora, reconeguda internacionalment. La UAB lidera la producció de tesis doctorals a Catalunya. Aposta per la innovació i l’emprenedoria i impulsa la transferència de coneixement, treballant en estreta col·laboració amb el teixit empresarial i científic de l’entorn, com ara el Barcelona Synchrotron Park. Forma part d’un dels pols científics i tecnològics més dinàmics de l’Europa mediterrània.
  • CORE- UAB: És un instrument impulsor de les potencialitats en recerca i transferència de l’Esfera UABCei i un node de referència a nivell europeu. És un projecte impulsat des dels mateixos grups de recerca, centres i serveis científico-tècnics i recolzat pel vicerectorat i la vicegerència de Recerca, i està adscrita a la Unitat de Desenvolupament Estratègic de la Vicegerència de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Museu d'Història de Sabadell: És un museu d'àmbit local amb un extens fons sobre la presència de jaciments neolítics a la seva zona d'influència.
  • CSIC: És un centre de recerca d'àmbit estatal, dels quals una línia de recerca treballa aspectes relacionats amb l'arqueologia, i concretament el període Neolític, al llevant peninsular.

Objectius[modifica]

  • Ajudar a posicionar l'arqueologia dins del sector del coneixement obert
  • Fer de pont entre la comunitat wiki i la comunitat d'arqueòlegs.
  • Millorar la qualitat dels articles relatius a l'arqueologia a Catalunya.
  • Fer difusió del coneixement generat al Museu d'Arqueologia de Catalunya, a les institucions integrants de l'Arqueoxarxa, als Museus col·laboradors i als Centres de recerca i docència implicats.
  • Establir vincles de col·laboració entre els àmbits de la recerca, la docència universitària, els centres museístics i les biblioteques.
  • Establir grups d'edició local per editar articles relatius a jaciments i peces singulars del propi municipi.

Organització[modifica]

Fins al moment, el projecte Arqueopèdia s'ha organitzat a l'entorn de dos focus d'actuació principal: la realització de tallers d'edició i l'edició d'articles relacionats amb assignatures del grau d'arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Tallers d'edició[modifica]

  • Els tallers d'edició duts a terme fins ara han buscat el vincle entre una institució de caràcter patrimonial, una institució amb accés a fonts i referències i una comunitat propera a ambdués que pogués estar interessada en aprendre a editar a Viquipèdia. El format del taller ha estat l'habitual, fent especial menció en la selecció d'articles a editar d'un mínim d'un element arqueològic singular de la zona. En la majoria de casos s'ha realitzat una pàgina per al projecte on s'hi ha fet constar referències, articles i participants. El llistat de participants és important perquè un dels objectius a aconseguir és la conformació d'un grup d'editors locals per a l'edició d'articles en relació amb el museu i la biblioteca.

Edició d'articles en el marc d'assignatures universitàries[modifica]

  • Fins al moment hi ha dues assignatures vinculades al projecte. La mecànica habitual és la realització d'un taller d'edició dirigida als alumnes que seleccionen articles per editar i els treballen abans d'una data límit de presentació.

Actualment es vol ampliar el radi d'acció impulsant la figura d'un Viquipedista Resident al Museu d'Arqueologia de Catalunya que ajudi a coordinar les diferents activitats que es realitzen en el projecte Arqueopèdia.

Proposta Viquipedista Resident[modifica]

  • Dinamitzar i coordinar els diferents projectes i entitats vinculades a l'Arqueopèdia.
  • Difondre la Viquipèdia entre els integrants de l'Arqueoxarxa.
  • Sistematitzar projecte EDUCATIU per millorar la fase beta feta a UAB amb el suport de CORE i identificar propostes d'escalabilitat a altres centres docents.
  • Mapejar continguts susceptibles de ser importats a Viquipèdia (fitxes d'excavacions, memòries, articles, estudis, etcètera).
  • Formació a empleats MAC i membres Arqueoxarxa.
  • Estandardització d'ontologies i sistematització de continguts. Establiment de criteris amb la comunitat d'editors (plantilles, formats, vocabularis).

Altres projectes relacionats[modifica]

Arqueologia[modifica]

  • Carta Arqueològica de Barcelona: Pendent d'escriure el cas que vam fer amb el Servei d'Arqueologia
  • Projecte Europeu amb Wikimedia Itàlia de transcripció de material arqueològic de manera wiki: Pendent de descriure el cas

Wiki i Educació[modifica]

Enllaços externs[modifica]