Viquiprojecte:Jocs Olímpics

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Viquiprojecte:JJOO)

Objectiu[modifica]

Cercar i redactar biografies de medallistes de diferents esports olímpics al llarg de la Història dels Jocs Olímpics de l'Era Moderna.

Pretén ser un Projecte Interdisciplinar que té com a objectiu conèixer diferents disciplines esportives i els seus protagonistes, ubicant geogràficament i històrica els seus països d'origen, en l'any de la celebració dels Jocs Olímpics de Pequín 2008.

Participants assidus[modifica]

Els participants d'aquest Viquiprojecte són alumnes de 5è de Primària amb la contribució puntual d'altres alumnes de l'escola.

La relació d'alumnes donats d'alta i els articles que han redactat són, per ordre alfabètic, els següents:

Jo mateixa, com a professora:

Prego als administradors de la Viquipèdia que abans d'esborrar o bloquejar un article per errors de qualsevol mena, o bé siguin corregits, o bé es posin en contacte amb mi.

Descripció del Viquiprojecte[modifica]

Els articles del Viquiprojecte: Jocs Olímpics portaran l'identificatiu: Article escolar.

Aquest treball forma part del Projecte: Beijing 2008 que enguany es treballa amb tots els alumnes de l'escola.

Trucs i consells[modifica]

Imatges[modifica]

  • commons:Category:Sportspeople és una categoria de Wikimedia commons que conté imatges d'esportistes. Les imatges que hi ha a commons les podeu fer servir directament als articles sense necessitat de carregar-les. Per trobar la imatge d'un esportista en concret feu servir la casella de cerca (a l'esquerra de la pantalla) amb el nom de l'esportista.
  • Si vosaltres mateixos heu fet una imatge d'un esportista olímpic, felicitats. Seguiu les instruccions de Ajuda:Carregar un arxiu per carregar-la a commons, i en el moment de carregar-la recordeu especificar la llicència (en el menú desplegable de la part inferior de la pantalla, trieu-ne una de les que diu "obra pròpia").
  • Recordeu que no podeu fer servir imatges amb drets d'autor sense autorització de l'autor de la imatge. Concretament, la majoria d'imatges de llocs web tenen drets d'autor i no es poden carregar a la Viquipèdia si no és que la web diu específicament que es permet. Si contacteu amb l'autor o el posseïdor dels drets i us vol autoritzar a fer-les servir, seguiu les instruccions de Viquipèdia:Autoritzacions. Si l'autorització que us donen o l'autorització genèrica que hi ha a la pàgina web estableixen restriccions, podeu consultar a la taverna multimèdia si aquestes restriccions són compatibles o no amb poder-la publicar la imatge a la Viquipèdia.
  • Tingueu en compte que, per protegir els drets dels autors de les imatges, els administradors de commons esborren sistemàticament les imatges que no indiquin amb quina llicència es publiquen i les imatges copiades d'altres llocs en que no consti l'autorització de l'autor.

Categories[modifica]

  • Tots els articles han d'estar categoritzats a les categories més concretes possibles. En general, tots els esportistes han d'anar a la categoria que correspongui al seu esport (vegeu categoria:esportistes per esport) i a la que correspongui al seu origen (vegeu categoria:biografies per origen), però dintre d'aquestes n'hi ha de més concretes, farem servir les més concretes.

Exemples[modifica]

Tingueu en compte que els exemples s'han fet amb les categories existents en el moment d'escriure'ls, i que en el moment que els llegiu pot ser que s'hagin creat noves categories, o que alguna categoria hagi canviat de nom.

  • Per posar les categories a l'article sobre un nedador egipci:
  • Per posar les categories a l'article sobre un tirador amb arc italià:
    • Dins de la categoria:italians hi tenim categoria:italians per activitat i dins d'aquesta categoria:esportistes italians, i dintre d'aquesta no n'hi ha cap de més concreta que convingui a un tirador amb arc (si que n'hi hauria per ciclistes, futbolistes, pilots de fórmula 1 i jugadors de bàsquet, però no per tiradors amb arc). Aleshores, la categoria més concreta que podem posar-hi per aquest costat és la categoria:esportistes italians, escrivint [[categoria:esportistes italians]] al final de l'article.
    • Mirem també la categoria:esportistes per esport i veiem que no hi ha cap categoria de tiradors. De fet, l'article tir amb arc no té cap categoria específica. Per tant, no trobem cap categoria per esport per posar-hi, i no se'n podrà crear una fins que hi hagi cinc articles per posar-hi.
    • Podem mirar també si per l'origen del tirador hi ha una categoria més concreta. Actualment no tots els italians estan categoritzats per origen, però si el tirador fos sard, sicilià o florentí el podríem posar també dins de la categoria corresponent.

Vegeu també[modifica]