Viquiprojecte:Signatures

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
VP:SIGN
Benvinguts al Viquiprojecte Signatures, la iniciativa viquipedista que té l'objectiu d'il·lustrar, com a últim recurs, les biografies històriques més difícils: aquelles en què possiblement no existeix cap fotografia, retrat, dibuix ni tall de veu.

Volem recuperar de l'oblit i aprofitar les signatures, lliures de drets d'autor en pràcticament totes les legislacions, per tal de poder caracteritzar, pel cap baix, la infotaula del seu article amb el que considerem un tret únic, personal i intransferible.


Passos per participar-hi
Com la trobo, retallo i penjo allà on toca?

  Feu una fotografia de prou qualitat o escanegeu la pàgina on hagueu trobat la signatura del biografiat. Si l'heu trobada per Internet, descarregueu la imatge o amplieu la pantalla al màxim possible i feu-ne una captura de pantalla.

  Recordeu bé l'enllaç d'Internet o l'obra d'on heu pres la signatura, la necessitareu quan us en demanin l'origen al formulari de càrrega del fitxer!

  Jugueu amb el vostre editor d'imatges de confiança (ja sigui al mòbil, ordinador o en qualque web en línia) per tal de retocar el contrast, el punt negre i la brillantor de la signatura, de manera que quedi tan realçada com sigui possible davant d'un fons gairebé blanc.

  Si teniu traça o prou coneixement d'edició d'imatges, podeu provar d'eliminar el fons i deixar només la signatura. Hi ha webs ( removebg or exemple ) que ho executen fàcilment sense cap descàrrega de programari addicional. Fins i tot, si us hi animeu, podeu convertir el resultat en una imatge vectorial (és a dir, d'una extensió .png o .jpg a una .svg). Això permetrà guanyar molta qualitat a l'hora de mostrar-ne el resultat dins la infotaula.

  Atorgueu un nom a l'àudio carregat del tipus Nom Cognoms (signatura).ogg i una breu descripció, com ara la del biografiat o el lloc d'on hagueu extret el fitxer. La llicència a escollir la sovint serà la {{PD-old}} en els casos històrics. A l'apartat de categories, introduïu-hi les següents: Viquiprojecte Signatures i les altres que correspongui, especialment el nom del biografiat o fins i tot el de l'obra de la qual n'heu extret la signatura, si ho creieu adient.

  Afegiu la signatura a la infotaula. Feu-ho de la següent manera:

  1. Aneu a l'article del subjecte, on a la taula lateral trobareu que cada paràmetre té un petit llapiset de color gris. Feu-hi clic.
  2. Accedireu a l'element de Wikidata (base de dades de la Viquipèdia) relatiu a l'article de la persona. Feu servir el mateix compte d'usuari que heu fet servir a Wikimedia Commons i feu clic a + afegiu una declaració.
  3. Quan afegiu una declaració, us apareixeran dues caselles. A l'esquerra (Propietat), on hi heu d'afegir signatura i a la dreta, el nom del fitxer en qüestió.

  Cliqueu a Publica i quan refresqueu la pàgina i torneu a l'article de la Viquipèdia, ja tindrà enllaçat el fitxer de veu!

Penjar signatures? I això és legal? Tenen drets d'autor?

Si ho feu seguint l'objectiu d'aquest viquiprojecte, teniu la certesa que no hi haurà cap problema. Les signatures són contingut que no està contemplat per les legislacions nacionals ni tampoc tenen precedents legals. Com a tals, i com a mostra d'identificació, no contenen cap valor o estatuts artístic. És el que s'anomena «llindar d'originalitat».

Aquí cerquem sobretot signatures de personatges històrics dels Països Catalans de segles passats, dels quals sabem que avui en dia amb prou feines podrem trobar-ne cap imatge o retrat fidedigne. La seva signatura pot ser, almanco, la garantia d'un fitxer audiovisual al seu article viquipèdic! Aquests fitxers, després de 70 anys de la mort del seu autor, no donaran problemes amb la llicència de Commons {{PD-old}}.
Pel que fa a biografies de persones vives o mortes fa menys de 70 anys, és possible penjar-ne la signatura, però limiteu-vos a fer-ho en el cas que siguin casos de màxima rellevància com ara artistes consagrats o polítics amb càrrecs de màxim prestigi institucional, dels quals la signatura transcendeix sovint en documents públics, accessibles i oficials.
Cal emprar el sentit comú i evitar problemes, com ara signatures de persones provinents de territoris en què l'escriptura és cal·ligràfica (xinès, japonès o coreà) i es considera una obra artística.
Altres casos no són gens obvis, però tampoc són permesos perquè vulneren els drets d'autor. Són els casos de signatures relacionades amb biografies o documents específicament del Regne Unit. Nogensmenys, són casos que s'allunyen de la finalitat d'aquest viquiprojecte.

Els casos que no resulten tan evidents tenen una plantilla de llicència específica de domini públic a Commons, la {{PD-signature}}. En podeu llegir més sobre les limitacions i àmbits d'ús estatals:


Llista de signatures

Afegiu primer les signatures a la categoria corresponent de Wikimedia Commons. Després, llisteu-les a la taula següent per poder mantenir actualitzar el ritme de progrés i mostrar-lo públicament!

Subjecte Usuari Data de càrrega Signatura


1 Tomàs Planes Xavier Dengra 11 juny 2023
2 Francesc Llargués i Vila Xavier Dengra 4 juliol 2023
3 Gabriel Vallhonrat Xavier Dengra 4 juliol 2023