William Spark

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaWilliam Spark
Biografia
Naixement28 octubre 1823 Modifica el valor a Wikidata
Exeter (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort16 juny 1897 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
Leeds (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióExeter Cathedral School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, crític musical, organista, escriptor Modifica el valor a Wikidata
InstrumentOrgue Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 0e2e3a52-d7ed-4aca-8c84-6c991a59b262 IMSLP: Category:Spark,_William Modifica el valor a Wikidata

William Spark (Exeter, 28 d'octubre de 1825 - Leeds, 16 de juny de 1897) fou un organista i compositor anglès del Romanticisme.

Fou una de les figures més influents en la música a Leeds durant la segona meitat del segle xix, la primera cita de Spark va ser el 1842 quan fou nomenat segon organista de Wesley a l'església parroquial de Leeds; a continuació, organista i mestre de capella de Chapeltown i des de 1850, organista de l'església de St, George. En inaugurar-se el 1858 l'Ajuntament fins llavors barri, fou nomenat organista i va mantenir aquest lloc gairebé quaranta anys. Junt amb Henry Smart va dissenyar l'orgue de la sala de l'Ajuntament i va inaugurar concerts públics d'orgue. Va fundar la Societat Madrigal i Motet Leeds i de la Societat de Recreació. Aquesta última organització va aconseguir concerts populars a l'Albion Street Music Hall des de 1852-1859. En 1864 va formar una orquestra composta per aficionats i professionals locals, a més dels directors de secció de la Halle i Liverpool Philharmonic, per donar concerts regulars de subscripció a l'Ajuntament. William Spark va dur a terme el concert inaugural de l'orquestra el 9 de novembre de 1864. Va prendre part activa en la creació del Festival de Música Triennal Leeds i va ser organista principal en diversos festivals.

Spark va ser també un prolífic compositor i arranjador d'obres per als seus recitals de l'Ajuntament. La seva composició més gran, l'oratori 'Emanuel va rebre la seva primera actuació a l'Ajuntament sota la batuta del compositor a 1890.

A partir de 1869 dirigí la revista The Organist's Quarterly Journal, redactant també The Practical Choir-Master.

Com a compositor se li deuen antífones, servicis, cantates, una sonata per a orgue, etc. Finalment publicà Musical reminiscences (1891).

Bibliografia[modifica]