Vés al contingut

Álvaro Fernández-Llamazares Onrubia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaÁlvaro Fernández-Llamazares Onrubia
Biografia
Naixement1988 Modifica el valor a Wikidata (35/36 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat Autònoma de Barcelona Modifica el valor a Wikidata

Álvaro Fernández-Llamazares (Barcelona, 1988) és un etnobiòleg català especialitzat en l'estudi dels pobles indígenes i les seves contribucions a la conservació de la biodiversitat.[1]

Obra

[modifica]

La seva recerca ha contribuït a avançar el coneixement científic sobre el paper dels Pobles Indígenes en la conservació de la biodiversitat, a través d'anàlisis geoespacials, i consolidar metodologies empíriques per documentar els canvis en els sistemes de coneixement ecològic tradicional.[2] Els seus treballs es basen en el treball de camp etnogràfic amb comunitats indígenes i locals a països com Bolívia, Kenya o Madagascar.[3] Ha publicat més de noranta articles científics, en revistes com ara Nature, Trends in Ecology and Evolution, Current Biology, Global Environmental Change, People and Nature, o Conservation Letters, entre altres.[4]

Ha participat en diferents processos intergovernamentals sobre biodiversitat en el marc de les Nacions Unides.[5][6] La seva recerca ha estat fortament vinculada al treball de la Plataforma Intergovernamental Científic-Normativa sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES).[5] És un dels 145 autors de l'Informe Global sobre Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics del IPBES.[7]

Ha participat en nombrosos vídeos de difusió sobre la seva recerca en l'àmbit de la etnobiología[8][9] com “Stories of the Amazon”, que destacava els principals resultats de la seva recerca amb comunitats indígenes a l'Amazònia[10] o “Escoltant el que ens diuen les plantes del Pirineu català”, presentat el 2024 a Camprodon.[11]

A l´any 2022 va protagonitzar el llargmetratge documental “Shepherds of the Earth” (Pastors de la Terra) de la realitzadora cinematogràfica finlandesa Iiris Härmä.[12] Aquesta pel·lícula documenta el seu treball etnogràfic amb la comunitat daasanach del nord de Kenya.[13]

Premis i reconeixements

[modifica]

2023 Guanyador d'una ERC Starting Grant del Consell Europeu de Recerca.[14]

2019 Premi Extraordinari de Doctorat de la Universitat Autònoma de Barcelona.[15]

2015 Premi Ciències Ambientals, categoria Recerca, del Col·legi d'Ambientòlegs de Catalunya.[16]

2014 Premi Olli de la Universitat de Hèlsinki, Finlàndia.[3]

Referències

[modifica]
  1. «Álvaro Fernández-Llamazares Onrubia». Universitat Autònoma de Barcelona. [Consulta: 20 setembre 2024].
  2. «Sustainability Research in Spotlight: Ethnobiology as an Active Edge in Sustainability Science». Universitat de Hèlsinki, Finlàndia. [Consulta: 20 setembre 2024].
  3. 3,0 3,1 «Álvaro Fernández-Llamazares Onrubia». Universitat Autònoma de Barcelona. [Consulta: 20 setembre 2024].
  4. «Álvaro Fernández-Llamazares». Google Scholar. [Consulta: 20 setembre 2024].
  5. 5,0 5,1 «Making biodiversity great again – a Spanish-Finnish experience on integrating indigenous peoples' knowledge into policymaking». Universitat de Hèlsinki, Finlàndia. [Consulta: 20 setembre 2024].
  6. «Álvaro Fernández-Llamazares: “El planeta no está en venta”». Portal Innova Spain. [Consulta: 20 setembre 2024].
  7. «Chapter 6: Options for Decision Makers». Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES). [Consulta: 20 setembre 2024].
  8. «Sustainability Research in Spotlight: Ethnobiology as an Active Edge in Sustainability Science». Universitat de Hèlsinki, Finlàndia. [Consulta: 20 setembre 2024].
  9. «Indigenous Peoples and Biological and Cultural Diversity | Álvaro Fernández-Llamazares». Canal de Youtube de la plataforma de divulgació Tiedekulma (Think Corner de la Universitat de Hèlsinki, Finlàndia). [Consulta: 20 setembre 2024].
  10. «The Stories of the Amazon by Dr. Álvaro Fernández-Llamazares | University of Helsinki». Canal de Youtube de la Universitat de Hèlsinki, Finlàndia. [Consulta: 20 setembre 2024].
  11. «Escoltant el que ens diuen les plantes del Pirineu català». Canal de Youtube de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) de la Universitat Autònoma de Barcelona. [Consulta: 20 setembre 2024].
  12. «Luomakunnan vartijat». Yle Areena, Finlàndia. [Consulta: 20 setembre 2024].
  13. «El film Pastores de la Tierra planteja al Festival SUNCINE el dilema entre tradició i conservació de la natura a l'Àfrica». Universitat Autònoma de Barcelona. [Consulta: 20 setembre 2024].
  14. «Tres investigadors de l'ICTA-UAB reben una ajuda ERC Starting Grant». Universitat Autònoma de Barcelona. [Consulta: 20 setembre 2024].
  15. «Investigadors ICTA-UAB van rebre el Premi Extraordinari de Doctorat». Universitat Autònoma de Barcelona. [Consulta: 20 setembre 2024].
  16. «Premi Ciències Ambientals per a Álvaro Fernández- Llamazares». Universitat Autònoma de Barcelona. [Consulta: 20 setembre 2024].