Òrgan de Corti

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula anatomiaÒrgan de Corti
Detalls
Llatí organum spirale
Part de conducte coclear
Innervació nervi coclear
Identificadors
MeSH D009925
TA A15.3.03.121
FMA 75715 : multiaxialjeràrquic
Recursos externs
Gray p.1056
EB Online science/organ-of-Corti
Terminologia anatòmica
Modifica les dades a Wikidata
Òrgan de Corti:
1: Perilimfa, 2: Endolimfa.
3: Membrana tectòria.
4: Òrgan de Corti: Cèl·lules ciliades: 5: interna, 6: externes, 7: Pilar intern, 8: Pilar extern, 9: Cèl·lules de Deiters, 10: Cèl·lules de Hensen, 11: Cèl·lules de Claudius.
12: Membrana basilar, 13: Conducte coclear, 14: Túnel de Corti, 15: Túnel del solc espiral intern, 16: Rampa timpànica, 17: Làmina espiral òssia. 18: Branques del nervi coclear: 19: Fibres eferents, 20: Fibres aferents.
Esquema del laberint membranós, amb dos seccions: d'un conducte semicircular i de part de la còclea:
1: Perilimfa, 2: Endolimfa.
3: Conductes semicirculars.
8: Vestíbul.
17: Còclea: 18: Rampa timpànica, 19: Rampa vestibular, 20: Conducte coclear, 21: Òrgan de Corti.
Altres: 22: Orella mitjana: 23: Estrep, 24: Caixa timpànica. En verd: Nervis (facial, branques del vestibular, inici del coclear). En groc: Os temporal. Moviment transmès per l'estrep a la perilimfa de les rampes: Fletxes vermelles

L'òrgan de Corti està localitzat en el conducte coclear (orella interna), i és l'òrgan de l'oïda dels mamífers. Conté les cèl·lules ciliades que responen a les vibracions transmeses pel líquid a la còclea.

En els humans, l'òrgan de Corti es troba entre la membrana basilar i la membrana tectòria. Al seu interior, s'hi troben les cèl·lules receptores (aproximadament 24.000 cèl·lules ciliades disposades en quatre llargues files). Aquestes poden ser medials o laterals; les medials seran les que estan disposades en una sola fila que abasta tota la longitud del conducte del cargol, mentre que les laterals estan organitzades en tres files.

Funció[modifica]

Aquestes fibres ciliades recullen la vibració de la membrana basilar, que no és uniforme, sinó que està en funció de la freqüència de ressonància de cada punt de la membrana basilar. Les cèl·lules ciliades, per tant, generen patrons diferenciats, característics de cada to (o freqüència). En funció d'aquests patrons, en ser estimulades les cèl·lules ciliades produeixen un component químic que genera els impulsos elèctrics que són transmesos al nervi coclear. Aquestes cèl·lules ciliades, no tenen capacitat regeneradora, així quan es lesionen es perd audició de manera irremeiable. A més, amb l'edat, disminueix l'agudesa auditiva dels éssers humans.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Òrgan de Corti Modifica l'enllaç a Wikidata