Còclea

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula anatomiaCòclea
Detalls
LlatíCochlea
Part deorella interna i bony labyrinth (en) Tradueix
SistemaSistema auditiu
Identificadors
MeSH[1]
TAA15.3.03.025
FMA60201 : multiaxialjeràrquic
Recursos externs
Grayp.1050
EB Onlinescience/cochlea
Terminologia anatòmica
Modifica les dades a Wikidata
Esquema del laberint membranós, amb dos seccions: d'un conducte semicircular i de part de la còclea:
1: Perilimfa, 2: Endolimfa.
3: Conductes semicirculars.
8: Vestíbul: 9: Òrgans amb otòlits. 13: Conducte endolimfàtic, 14: Finestra oval, 15: Finestra rodona, 16: Conducte perilimfàtic.
17: Còclea: 18: Rampa timpànica, 19: Rampa vestibular, 20: Conducte coclear, 21: Òrgan de Corti.
Altres: 22: Orella mitjana: 23: Estrep, 24: Caixa timpànica. En verd: Nervis (facial, branques del vestibular, inici del coclear). En groc: Os temporal. Moviment transmès per l'estrep a la perilimfa de les rampes: Fletxes vermelles
Anatomia de l'orella humana:
1: Orella externa.
5: Orella mitjana.
13: Orella interna: 14: Laberint: 15: Conducte semicircular, 16: Vestíbul: 17: Finestra oval, 18: Finestra rodona. 19: Còclea. 20: Nervi vestibular, 21: Nervi coclear, 22: Conducte auditiu intern.
Altres: 11: Os temporal, 23: Nervi auditiu.

La còclea (també coneguda com a cargol o cuc de l'orella[1]) és una estructura en forma de tub enrotllat en espiral, situada en l'orella interna. Forma part del sistema auditiu dels mamífers. En el seu interior es troba l'òrgan de Corti, que és l'òrgan del sentit de l'audició.

Estructura[modifica]

El còclea està formada per tres cambres longitudinals plenes de fluids: la rampa timpànica i la rampa vestibular contenen perilimfa, i el conducte coclear conté endolimfa. La rampa timpànica es comunica amb la vestibular en el helicotrema, el vèrtex de la "petxina del caragol". Aquestes tres cambres estan separades per dues membranes: la membrana de Reissner, entre la rampa vestibular i el conducte coclear; i la membrana basilar, entre el conducte coclear i la rampa timpànica. És en la membrana basilar on resta l'òrgan de Corti, amb les cèl·lules ciliades (que són els receptors auditius). Aquesta part contribueix molt al fonoreceptor i és molt important.

L'eix entorn del qual s'enrotlla la còclea es coneix com a modíol o columnel·la. Junt a ell està el gangli espiral de Corti, que és on s'agrupen els somes de les neurones que estan connectades a les cèl·lules ciliades, i d'on parteix el nervi auditiu (VIIIé parell cranial).

Referències[modifica]

  1. A. M. Alcover; F. de B. Moll. DCVB Diccionari català-valencià-balear [Consulta: 7 setembre 2018]. «una de les tres cavitats internes de l'orella, que té forma d'un con buit i enrevoltat en espiral; cast. caracol. La gent més ignorant creu que realment dins l'orella hi ha un cuc viu.» 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Còclea
Vegeu Còclea en el Viccionari, el diccionari lliure.