Œ

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de grafemaŒ
Latin alphabet Œœ.svg
Modifica el valor a Wikidata
CaràcterŒ (majúscula)
Unicode: 0152
Representació TeX: \OE
etiqueta HTML: Œ

œ (minúscula)
Unicode: 0153
Representació TeX: \oe
etiqueta HTML: œ
Modifica el valor a Wikidata
Tipuslligadura tipogràfica, lletra de l'alfabet llatí i símbol IPA Modifica el valor a Wikidata
Part dealfabet fonètic internacional i Œ̌ (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Œ (minúscula œ) és una vocal i una lletra usada en llatí medieval i modern, i en l'alfabet francès modern. L'origen de la lletra és una lligadura d'o i e. En català no existeix un nom oficial per a anomenar aquesta lligadura.

La combinació descriu un diftong, AFI [oe̯] o [oj], que tenia un valor similar al català "oi" en la paraula "almoina". S'usava en préstecs del grec, en paraules que contenien el diftong. El costum clàssic i el modern és escriure ambdues lletres separades, però la lligadura es va usar en època medieval i a començaments de l'era moderna, en part perquè Œ havia estat reduïda a una vocal simple (IPA: [e:]) en l'última època del llatí.

En alemany, Ö (O amb Umlaut) és l'equivalent. En danès, feroès i noruec la lletra equivalent és Ø. No és intercanviable per Ö en suec, finlandès, islandès, estonià, hongarès i turc, ja que la Ö no representa O amb Umlaut en aquestes llengües.

En llatí clàssic representava un so similar al diftong català oi ([oj]); emperò el llatí vulgar va reemplaçar aquest so pel d'una e llarga ([e:]). Per aquesta raó, les paraules llatines que posseeixen Œ i que han arribat al català s'escriuen amb E, V.G. fœderal es converteix en "federal" i fœtus en "fetus".

En el francès, l'ús de œ no és qüestió d'estètica, sinó de lingüística: œ i les vocals separades oe no es llegeixen de la mateixa manera (cœlacanthe [selacãt] ~ coefficient [koefisiã]). Notem que el dígraf francès œu es pronuncia [ø] o [œ], però en les paraules provinents del grec s'hauria de pronunciar [e] (œdème com édème, œsophage com ésophage, œcuménique com écuménique, Œdipe com Édipe); l'ús actual prefereix algunes vegades la pronunciació [ø], però no en tots els casos (fœtus, cœlacanthe).

El símbol "œ" també es fa servir en l'Alfabet fonètic internacional per a la vocal anterior semioberta labialitzada. La majúscula petita correspon a un so diferent, la vocal anterior oberta labialitzada.

Fora de tot àmbit de correcció es pot fer servir per a evitar escriure masculins i femenins (boixos i boixes-> boixos/es -> boixœs)

Els codis Unicode són respectivament Œ 338 (152 en hexadecimal) i œ 339 (153 en hexadecimal). A HTML el codi Œ i œ; també pot ser usat.

A l'hora d'escriure des d'un PC:

œ és ALT + 0156

Œ és ALT + 0140

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Œ