1080p

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

1080p és la forma abreviada per a anomenar el tipus de senyal de vídeo que consisteix en 1080 línies de resolució espacial vertical adquirides a través de l'exploració progressiva p o seqüencial (àmpliament utilitzada en monitors de PC) d'una escena. És a dir, aquesta escena ha estat emmagatzemada o transmesa línia a línia i fotograma a fotograma mitjançant un escombrat d'imatge progressiu, el qual només necessita un escombrat per fotograma.

1080p combina una alta resolució amb una gran quantitat d'imatges per segon, cosa que permet veure molt més detall d'un segon a un altre, el resultat serà possible d'apreciar a través d'un monitor o televisió d'Alta Definició.


Especificacions[modifica | modifica el codi]

De cada fotograma s'obté una resolució total de 2.073.600 pixels. Aquesta xifra és resultat dels 1920 píxels de resolució espacial horitzontal imposats per la relació d'aspecte panoràmica 16:9, que s'adapta millor al camp de visió humà, corresponents a cada una de les 1080 línies de resolució espacial vertical.

Amplada de banda[modifica | modifica el codi]

Si s'explora un vídeo, es necessita molta més amplada de banda per transmetre el senyal resultant d'aquest escombrat (altrament dit no-entrellaçat) que no pas per transmetre'n un amb la mateixa resolució però obtingut amb l'escombrat entrellaçat. Per tant, alguns dels mitjans idonis per transmetre, en aquest cas, el 1080p seria a través l'HDMI (en digital) i el vídeo per components.

Freqüència[modifica | modifica el codi]

Una especificació completa d'aquest tipus de senyal implica indicar el nombre d'imatges o trames per segon (la seua freqüència), el seu valor pot oscil·lar entre els 24 imatges/segons (Hz) (valor mínim per no notar parpelleig) i els 60 imatges/segons (Hz).

Cada estàndard de televisió digital accepta només unes freqüències concretes:

  • L'europeu (DVB) només admet 25 (1080p25) Hz.
  • L'americà (ATSC només accepta 24 (1080p24) i 30 (1080p30) Hz (imatges per segon).

Les freqüències de 50 (1080p50) i 60 (1080p60) Hz, que són considerats els sistemes de televisió d'alta definició del futur,[1] només es poden enviar per canals d'amplada de banda normals si s'utilitzen còdecs molt avançats.

Com més gran és la seua freqüència d'exploració vertical més resolució té el sistema. Per tant, 1080p combina una alta resolució amb una gran quantitat d'imatges per segon, cosa que permet veure molt més detall d'un segon a un altre, el resultat serà possible d'apreciar a través d'un monitor o televisor d'Alta Definició.

Agudesa visual per a 1080p[modifica | modifica el codi]

L'agudesa visual és una capacitat del SVH per a distingir els petits detalls, cosa força interessant en 1080p. Per a una correcta distinció del detallisme del grau òptim de resolució i observar els avantatges es recomana col·locar-se a una distància aproximada de tres vegades l'altura de la pantalla, i a més, la capacitat de l'ull per a distingir el contingut de 1080p també depèn de la quantitat de contrast en la imatge o frame.

Aplicacions[modifica | modifica el codi]

Televisors[modifica | modifica el codi]

Actualment s'aplica en el comerç per referir-se als televisors de Molt Alta Definició (altrament coneguts pel nom en anglès Full HD), ja que permeten una reproducció molt fidel del senyal que reprodueixen i més en el cas que hagin estat adquirits a altes resolucions.

Videojocs[modifica | modifica el codi]

Els videojocs poden ser renderitzats a 1080p. Les consoles actuals Xbox 360 (de Microsoft) i la PS3 (Play Station 3 de Sony) tenen sortida de 1080p. Les últimes versions de la Xbox 360 i totes les versions de la PS3 tenen connexió HDMI.

Resolucions comunes[modifica | modifica el codi]

Comparació entre diferents tipus de resolucions

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

  • 1080i en aquest article hi ha la comparació entre 1080p i 1080i
  • 720p
  • HDTV - Televisió d'Alta Definició

Enllaços externs i referències[modifica | modifica el codi]

  1. EBU. «FUTURE HIGH DEFINITION TELEVISION SYSTEMS» (PDF), Maig 2005. Recomanacions tècniques
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: 1080p Modifica l'enllaç a Wikidata