Segle XII aC

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: 1300 a. C.)
Infotaula segleSegle XII aC
Tipussegle Modifica el valor a Wikidata
Navegació
Mil·lennisMil·lenni II aC
Seglessegle xiii aC - segle xii aC - segle xi aC
Dècades1190 aC - 1180 aC - 1170 aC - 1160 aC - 1150 aC - 1140 aC - 1130 aC - 1120 aC - 1110 aC - 1100 aC

El segle XII aC es pot considerar un període de crisi dins l'edat antiga (col·lapse de l'edat de bronze), ja que diverses civilitzacions arriben a la seva fi (com la micènica o la hitita) a causa de la pressió de tribus guerreres semiorganitzades i guerres frontereres.

Política[modifica]

Segons el mite, Troia cau per la invasió d'una aliança de diferents pobles grecs (Edat fosca grega. Elam conquereix diversos regnes mesopotàmics i fa que la seva capital, Susa, acumuli grans riqueses i obres d'art espoliades als vençuts. Els anomenats pobles de la mar continuen la seva expansió cap al sud, atacant Egipte, l'Imperi hitita (que acaba desapareixent) i altres cultures properes. Alguns d'ells emigrarien després cap a l'oest, arribant a Itàlia i Espanya. A Perú, floreix la civilització Chavín i a Mèxic els olmeques.

A Assíria, el rei Teglatfalassar I (1114-1076 a. C.) produeix una llei -publicada en una tauleta- en què castiga amb la castració les pràctiques homosexuals masculines. És la primera llei coneguda contra la sodomia.[1]

Economia i societat[modifica]

A mitjans del segle xii aC es produeix un refredament del clima, degut probablement a l'erupció d'un volcà islandès. Els olmeques es governen per una oligarquia basada en l'organització del treball comunal de les classes baixes per servir a l'administració i els temples. Els jocs de pilota rituals, després heretats pels maies, comencen a jugar-se per aquestes dates.

Invencions i descobriments[modifica]

S'inventa el teler vertical per confeccionar robes de grans dimensions (per exemple adequades als cortinatges dels temples i palaus).

Art, cultura i pensament[modifica]

A Europa s'abandonen progressivament els túmuls funeraris, ja que s'incineren els cadàvers, probablement a causa de la influència dels invasors orientals. Les cendres es dipositen en une urnes que s'enterren als cementiris de les ciutats i pobles més grans.

Referències[modifica]

  1. Karen Rhea Nemet-Nejat: Daily life in ancient Mesopotamia. Londres: Greenwood Press, 1998. ISBN 0-313-29497-6
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Segle XII aC