Aïnes Noves

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de publicacions periòdiquesAïnes Noves
Tipus revista
Fitxa tècnica
Llengua català,francès
Inici publicació 2007
Tancament 2011
Lloc de publicació Universitat de Perpinyà
Estat França
Dades editorials i contingut
Periodicitat intermitent
Àmbit Països Catalans
Tema estudis culturals
Lloc web Aïnes Noves
Modifica les dades a Wikidata

La col·lecció Aïnes Noves és una col·lecció que publicava articles i monografies a temàtica catalana, editada per l'editorial Premses Universitàries de Perpinyà fins al 2011.[1]

Des del 1972 per intermitença, la Universitat de Perpinyà va prendre unes quantes iniciatives esporàdiques per fomentar les publicacions acadèmiques dedicades als Estudis Catalans. Joan Borrell i Jordi Estivill van crear una primera revista Aïnes el 1974.[2] A la difícil situació de les llengües minoritàries a França, només va arribar a sis números publicades entre 1974 i 1978 pel Centre Pluridisciplinari d’Estudis Catalans de la mateixa universitat que a finals dels anys 1970 va ser tancat.[3]

La col·lecció Aïnes noves va ser una nova iniciativa per fomentar una publicació acadèmica, dedicada als temes de catalans de la Catalunya Nord.[3] Va ser codirigida per Domènec Bernardó i Gentil Puig, disposava d'un comitè de lectura format per Georg Kremnitz (Universitat Wien), Chistine Bierbach (Universitat Mannheim), Donald Smith (University Carleton, Ottawa), Vicent Pitarch i Almela (Universitat Jaume I), Patrick Sauzet (Université de Toulouse-le-Mirail), Xavier Luna i Batlle (Universitat Autònoma de Barcelona), Karoly Morvay (Universitat de Budapest). Malgrat un inici prometedor,[2] no va arribar enllà dels tres números publicats.

Se n'han publicat tres volums:

  1. Enquestes sociolingüistiques a Catalunya-Nord, 2007.
  2. Estudis Vallespirencs (pdf), 2008, p. 186.  : estudis lingüístiques i històriques sobre el Vallespir[4]
  3. Estudis literaris (nord)catalans, 2011.[5]

Referències[modifica]

  1. «Aïnes Noves». Ateneu de Barcelona. [Consulta: 25 febrer 2014].
  2. 2,0 2,1 Òscar, Jané (text); Molas, Marçal (fotos) «Publicar nord enllà: les publicacions i les editorials a la Catalunya Nord» (pdf). Revista de Girona, n° 268, 2011, pàg. 84-87.
  3. 3,0 3,1 Bernardó, Domènec «Les polítiques editorials dels estudis catalans a la Universitat de Perpinyà». Acadèmia, 2007.
  4. «El segon número de la revista 'Aïnes Noves' publica articles de toponímia catalana». Societat Onomàstica.
  5. «Aïnes Noves» (en francès, català). Catàleg. Presses Universitaires de Perpignan. [Consulta: 25 febrer 2014].

Enllaç extern[modifica]