Abaxial

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Fulles d'àlber (Populus alba). En aquest cas, com en molts altres, es distingeix el revers de la fulla perquè és més clar que l'anvers.

En botànica es diu revers o abaxial[1] a la cara inferior de la làmina o limbe de la fulla d'una planta. Està al costat oposat, el que es troba més allunyat, extern o mirant cap a fora de l'eix d'un òrgan o organisme.[2] Es distancia «de» l'eix (llati ab) mentrestant el seu antònim és adaxial, que va «vers» l'eix (llatí ad).[3]

L'epidermis del revers sol ser diferent de la del feix o cara superior; gairebé sempre presenta una cutícula més fina, major densitat d'estomes, sovint també, major abundància de tricomes (pèls epidèrmics). Gairebé sempre és de color més clar que el feix.[4]

Referències[modifica]

  1. Aguilella Palasi, Antoni; Puche Pinazo, Felisa. Diccionari de botànica. Publicacions de la Universitat de València, 2004, p. 506 (Educació. Sèrie Materials, 71). ISBN 978-84-370-5915-0 [Consulta: 4 abril 2018]. 
  2. «Abaxial». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. «Abaxial». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  4. García Irles, M. Magdalena; Segovia Huertas, Yolanda. «La Fulla». A: Manual d'histologia vegetal (Pdf). 1a edició. Alacant: Universitat d'Alacant, 2013, p. 73-76.