Abaxial

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Fulles d'àlber (Populus alba). En aquest cas, com en molts altres, es distingeix el revers de la fulla perquè és més clar que l'anvers.

En botànica es diu revers o abaxial[1] a la cara inferior de la làmina o limbe de la fulla d'una planta. Està al costat oposat, el que es troba més allunyat, extern o mirant cap a fora de l'eix d'un òrgan o organisme.[2] Es distancia «de» l'eix (llati ab) mentrestant el seu antònim és adaxial, que va «vers» l'eix (llatí ad).[3]

L'epidermis del revers sol ser diferent de la del feix o cara superior; gairebé sempre presenta una cutícula més fina, major densitat d'estomes, sovint també, major abundància de tricomes (pèls epidèrmics). Gairebé sempre és de color més clar que el feix.[4]

Referències[modifica]

  1. Aguilella Palasi, Antoni; Puche Pinazo, Felisa. Diccionari de botànica. Publicacions de la Universitat de València, 2004, p. 506 (Educació. Sèrie Materials, 71). ISBN 978-84-370-5915-0 [Consulta: 4 abril 2018]. 
  2. «Abaxial». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. «adaxial». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  4. García Irles, M. Magdalena; Segovia Huertas, Yolanda. «La Fulla». A: Manual d'histologia vegetal (Pdf). 1a edició. Alacant: Universitat d'Alacant, 2013, p. 73-76.