Abellera de compota de poma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAbellera de compota de poma
Russula fellea Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Bolet
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneFungi
ClasseAgaricomycetes
OrdreRussulales
FamíliaRussulaceae
GènereRussula
EspècieRussula fellea Modifica el valor a Wikidata
Fr., 1838
Nomenclatura
BasiònimAgaricus felleus Modifica el valor a Wikidata

L'abellera de compota de poma (Russula fellea) és una cualbra del grup de les cualbres abelleres, una espècie de bolet pertanyent a la família de les russulàcies.

Secció de cama i revers de labellera de compota de poma (Russula fellea)

Descripció[modifica]

[1][2][3]

És un bolet de mida mitjana, amb barret de fins a 8 cm de diàmetre, de convex a estés; superfície groga, de groc ocràcia a groc brunenca, sovint d'un únic color; cutícula gairebé completament separable; marge aprimat, poc pentinat.

Làmines blanquinoses, amb tints del color del barret.

Cama de longitud similar al diàmetre del barret; del color del barret però més pàl·lid.

Carn inicialment blanca, més tard groguenca, immutable; gruixuda i ferma; olor fruitada, de compota de poma; tast molt acre.

Hàbitat i distribució geogràfica[modifica]

[1][2][3] Freqüent; tant de sòls silicis com calcificats; des de l'estiu a finals de tardor, tendeix a preferir finals de temporada; de l'estatge montà; en boscos de planifolis però també mixtes amb coníferes; típic vora faig, algun cop bedoll i pi.

Reaccions químiques[modifica]

Fe + carn: Negativa

Tintura de guaiac + carn: Subnul·la

Risc de confusió amb altres espècies[modifica]

[1][2][3]

La cualbra groguenca (Russula ochroleuca) té un aspecte similar però és inodora, té la cama blanca, la carn lleument acre i una forta reacció al guaiac.

L'abellera fruitada (Russula farinipes) recorda l'abellera de compota de poma per tenir una olor fruitada i la recció negativa o dèbil al guaiac, però el marge del barret és fortament pectinat i la carn del barret consistent i elàstica.

Comestibilitat[modifica]

No és comestible degut el seu tast molt acre.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Llistosella, Jaume. Russulals de Catalunya i de les Illes Balears, Tesi Doctoral. Barcelona: Universitat de Barcelona, 1997. ISBN 978-84-475-2089-3. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Læssøe, Thomas; Petersen, Jens H. Fungi of Temperate Europe. Princeton: Princeton University Press, 2019. ISBN 9780691180373. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Sarnari, Mauro. Monografia illustrata del genere Russula in Europa, Tomo primo. Terni: Associazione Micologica Bresadola, 1998.