Vés al contingut

Sulfat de ferro(II)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicSulfat de ferro(II)
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular151,887 Da Modifica el valor a Wikidata
Rolmedicament essencial Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaFeO₄S Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
[O-]S(=O)(=O)[O-].[Fe+2] Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Propietat
Densitat1,898 g/cm³ Modifica el valor a Wikidata
Punt de descomposició680 °C Modifica el valor a Wikidata
Perill
Límit d'exposició mitjana ponderada en el temps1 mg/m³ (10 h, cap valor) Modifica el valor a Wikidata
NFPA 704: Standard System for the Identification of the Hazards of Materials for Emergency Response () Modifica el valor a Wikidata

El sulfat de ferro(II), antigament sulfat ferrós, és el compost químic amb la fórmula FeSO₄. Es fa servir en medicina per tractar la deficiència de ferro i també es fa servir en aplicacions industrials. Era conegut en temps antics, sota el nom de copperas, i com a vitriol verd. La seva forma més comuna és com heptahidratat de color verd. Tots els sulfats de ferro es dissolen en aigua i donen el mateix complex metàl·lic [Fe(H₂O)₆]2+, el qual té una geometria molecular octaèdrica i és paramagnètic.

Hidrats[modifica]

El sulfat de ferro(II) es pot trobar en diversos estadis d'hidratacó, i diverses d'aquestes formes existeixen a la natura.

 • FeSO₄·H₂O (mineral: szomolnokita, relativament rara)
 • FeSO₄·4H₂O (mineral: rozenita, blanca, relativament comuna)
 • FeSO₄·5H₂O (mineral: siderotil, relativament rara)
 • FeSO₄·6H₂O (mineral: ferrohexahidrita, relativament rara)
 • FeSO₄·7H₂O (mineral: melanterita, verd-blava, relativament comuna)

A 90 °C, l'heptahidrat perd aigua i forma un monohidrat incolor.

Totes les formes dels minerals mencionats estan connectats amb zones d'oxidació de minerals amb ferro com pirita, marcassita, calcopirita, etc. i ambients relacionats. Molts experimenten deshidratació ràpida i de vegades l'oxidació.

Producció i reaccions[modifica]

En el procés industrial d'acabament de l'acer la seva làmina o barra es passa a través de banys d'àcid sulfúric. Aquest tractament dona com a subproducte, grans quantitats de sulfat de ferro (II).[1]

Fe + H₂SO₄ → FeSO₄ + H₂

Una altra font de grans quantitats de sulfat de ferro(II) és resultat de la producció de diòxid de titani a partir de la ilmenita via el procés sulfat.

El sulfat de ferro(II) també es prepara comercialment per oxidació de la pirita:

2 FeS₂ + 7 O₂ + 2 H₂O → 2 FeSO₄ + 2 H₂SO₄

Reaccions[modifica]

Si s'escalfa el sulfat de ferro(II) primer perd la seva aigua de cristal·lització i del color verd els cristalls passen a color marró. Amb més escalfament el material anhidre allibera diòxid de sofre i triòxid de sofre (blanc) alliberant sulfat fèrric. La descomposició del sulfat de ferro (II) comença a 480 °C.

2 FeSO₄ → Fe₂O₃ + SO₂ + SO₃

Com totes les sals de ferro(II), el sulfat de ferro(II) és un agent reductor. Per exemple redueix l'àcid nítric nitrogen i el clor a clorur :

6 FeSO₄ + 3 H₂SO₄ + 2 HNO₃ → 3 Fe₂(SO₄)₃ + 4 H₂O + 2 NO
6 FeSO₄ + 3 Cl₂ → 2 Fe₂(SO₄)₃ + 2 FeCl₃
Sulfat feròs a una fàbrica de Kaanaa, Pori.

Exposat a l'aire, s'oxida per formar una capa groc-marró corrosiva de sulfat fèrric:

12 FeSO₄ + 3 O₂ → 4 Fe₂(SO₄)₃ + 2 Fe₂O₃

Usos[modifica]

Industrialment el sulfat ferrós és usat com precursor d'altres compostos de ferro. És un agent reductor, principalment per a reduir el cromat en el ciment.

Suplement nutritiu[modifica]

Junt amb altres compostos de ferro, el sulfat ferrós es fa servir per fortificar aliments i tractat l'anèmia. El restrenyiment sovint és un efecte secundari d'aques tractament.

Colorant[modifica]

Es fa servir sulfat ferrós per fabricar tinta. Ja s'utilitzava durant l'Edat Mitjana i abans.[2] També es fa servir en els tints de la llana com mordant.

També es fa servir el sulfat ferrós en la construcció per donar un color groguenc atractiu a certes pedres calcàries.[3]

Altres usos[modifica]

En agricultura es fa servir el sulfat ferrós contra la clorosi fèrrica de les plantes.[4] Malgrat que no té un efecte tan ràpid com utilitzant quelats de ferro, els seus efectes duren més. Es pot afegir al compost i colgar-lo al sòl.[5] També es fa servir per arranjar la gespa,[5] i matar-ne la molsa.

S'havia utilitzar com a agent floculant per a tractar l'aigua potable de la xarxa via floculació i treure'n els fosfats.

Es fa servir com reactiu per identificar els bolets.[6]

Referències[modifica]

 1. Egon Wildermuth, Hans Stark, Gabriele Friedrich, Franz Ludwig Ebenhöch, Brigitte Kühborth, Jack Silver, Rafael Rituper “Iron Compounds” in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry Wiley-VCH, Wienheim, 2005.
 2. Hyatt, The Interpreter's Bible, 1951, volume V, p. 1067
 3. How To Stain Concrete with Iron Sulfate
 4. Koenig, Rich and Kuhns, Mike: Control of Iron Chlorosis in Ornamental and Crop Plants. (Utah State University, Salt Lake City, agost 1996) p.3
 5. 5,0 5,1 Handreck, Kevin. Gardening Down Under: A Guide to Healthier Soils and Plants. 2a edició. Collingwood, Victoria: CSIRO Publishing, 2002, p. 146–47. ISBN 0-643-06677-2. 
 6. Svrček, Mirko. A color guide to familiar mushrooms.. 2a edició. Londres: Octopus Books, 1975, p. 30. ISBN 0-7064-0448-3. 

Enllaços externs[modifica]