Aberració de la llum

De Viquipèdia
Per a altres significats, vegeu «Aberració».

S'anomena aberració de la llum o aberració de Bradley a la diferència entre la posició observada d'una estrella i la seva posició real, a causa de la combinació de la velocitat de l'observador i la velocitat finita de la llum.

Retrat de James Bradley.

El 1725, James Bradley, llavors professor Saviliano d'Astronomia a la Universitat d'Oxford, va intentar mesurar la distància a una estrella observant la seva orientació en dos diferents èpoques de l'any. La posició de la Terra canviava mentre orbitava al voltant del Sol i, per tant, proporcionava una gran línia de base per a la triangulació de l'estrella. Per la seva sorpresa, va trobar que les estrelles fixes mostraven un moviment sistemàtic aparent, relacionat amb la direcció del moviment de la Terra a la seva òrbita i no depenia, com s'havia anticipat, de la posició de la Terra a l'espai.

El descobriment de Bradley, l'anomenada aberració estel·lar, és anàloga a la situació que es produeix quan cauen gotes de pluja. Una gota de pluja, encara que viatge verticalment respecte a un observador en repòs a la terra, aparentment canviarà el seu angle d'incidència quan l'observador està en moviment. D'aquesta manera, un model corpuscular de la llum podria explicar l'aberració estel·lar molt fàcilment. D'altra banda, la teoria ondulatòria també ofereix una explicació satisfactòria, sempre que l'èter romangui totalment quiet quan la Terra el solca.

La diferència màxima entre la posició observada i la posició real d'un astre arriba a un màxim de 20.47 segons d'arc denominant constant d'aberració . El fenomen de l'aberració de la llum s'utilitza per mesurar per trigonometria la distància a la qual es troba una estrella propera, denominant llavors paral·laxi anual, i definint amb aquesta base la unitat de distància interestel·lar: el parsec; definit com la distància a la qual està un astre que presenta un paralatge anual d'un segon d'arc, i equival a 3,2616 anys llum.

Per aberració també es coneix el conjunt de defectes òptics que poden presentar un sistema òptic. Pot ser cromàtica (depenent de la longitud d'ona) o aromàtic. Entre les aberracions més comunes hi ha l'aberració esfèrica, el coma i l'astigmatisme.